EU

HRVATSKA UNUTRA, BRITANIJA VAN

Polovina Britanaca želi izlazak iz EU-a

LONDON - Gotovo polovina birača želi izlazak Velike Britanije iz Europske unije, pokazuje anketa koju je objavio The Sunday Telegraph, a prenijele novinske agencije.

Premijer David Cameron predlaže referendum 2017. godine   FOTO:Oli Scarff/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Na pitanje "Mislite li da Velika Britanija treba ostati u članstvu Europske unije", što je isto pitanje koje Konzervativna stranka želi postaviti na referendumu 2017. godine, 46 posto ispitanika ankete odgovorilo je negativno - više nego u prijašnjim istraživanjima javnog mnijenja.

Samo 30 posto reklo je da želi ostati u EU, pokazuje anketa koju je napravila agencija ICM Research za britanski list.

Osim toga, 44 posto ispitanika reklo je da referendum o članstvu u EU treba biti raspisan odmah, a 29 posto izjavilo je da je spremno čekati do 2017. godine, kao što predlaže premijer David Cameron.

Kada je riječ o stranačkim čelnicima, građani (31 posto) imaju najviše povjerenja da u ime Britanije pregovore s EU vodi Cameron. Na drugom je mjestu Nigel Farage, čelnik Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP), koji je neznatno ispred laburističkog prvaka Eda Milibanda, iako obojica imaju oko 18 posto kada se zaokruže postotci. Vođa liberalnih demokrata Nick Clegg znatno zaostaje sa samo četiri posto potpore.

Kada je posrijedi procjena rezultata idućih općih izbora, 32 posto građana vjeruje da će pobijediti laburisti, 29 posto misli da će pobijediti Konzervativna stranka, a 16 posto da će pobijediti Liberalno-demokratska stranka.

Birači vjeruju da će Stranka za neovisnost Velike Britanije (UKIP) osvojiti 15 posto glasova na izborima 2015. godine, što je visok postotak utemeljen na nedavnim dobrim rezultatima izbora za prazna mjesta u parlamentu i lokalnim tijelima.