Politika

CATHERINE ASHTON

Ulazak Hrvatske u EU dobar je za cijelu Uniju

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Na Pantovčaku ju je ugostio predsjednik Ivo Josipović. Glavna tema razgovora bio je skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Catherine Ashton   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Znam da je bilo puno posla da bi došli do ovdje, želim zahvaliti svima koji su radili na tom putu jer vaš ulazak u Uniju nije dobar samo za vas, već i za cijelu Europsku uniju", rekla je Ashton.

A dobar je i za susjede u regiji kojima Hrvatska može pomoći na njihovom putu prema Europskoj uniji, složno su poručili Josipović i Ashton.

"Još ću jednom ponoviti ono što je i od Sabora utvrđena politika Hrvatske, a to je da se zalažemo za proširenje Unije i da će Hrvatska i politički i tehnički nastojati pomoći svojim susjedima i prijateljima da i oni što prije uđu u Uniju. Naravno, pri tome moraju ispuniti sve uvjete koje smo i morali ispuniti", izjavio je Josipović.

Šeficu europske diplomacije primila je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Osim o odnosima Srbije i Kosova, razgovaralo se i o situaciji u BIH, pri čemu je ministrica Pusić istaknula kako je u hrvatskom interesu stabilna Bosna i Hercegovina. Naglašena je i važna uloga Hrvatske, kao buduće članice, u potpori državama regije u njihovom približavanju EU.