Politika

VLADA

Predstavljen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2012.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je na sjednici Vlade godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2012. godinu te Fiskalno pravilo u 2012. godini. I premijer Zoran Milanović i njegovi ministri složno su ustvrdili da se trendovi mijenjaju i da se optimizam osjeti.

Održana je redovita sjednica Vlade   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Predstavljajući prihode i rashode proračuna u prošloj godini, Linić je naglasio.

"Iz strukture prihoda vrlo je jasno da u tijeku 2012. godine Vlada nije svojom poreznom politikom nije činila gospodarstvo nekonkurentnije, niti bilo kakvim potezima imala politiku jačanja poreznog opterećenja gospodarstva. Dapače, iz svega ovoga ispada da smo dobrim dijelom rasteretili hrvatsko gospodarstvo", rekao je Linić.

Dodao je da je Vlada uspješno ispunila fiskalno pravilo, model Europske unije prema kojem udio rashoda u državnom proračunu treba smanjivati za jedan postotni bod godišnje.

Vlada ga je, kaže Linić, ispunila i prema planiranom padu BDP-a od 1,1 posto, ali i revidiranom od 2 posto.

Nakon izlaganja Linića javio se potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je ustvrdio da se stvari mijenjaju. To, kaže, dokazuje i pad nezaposlenosti ali i zapošljavanje. Nije to samo sezonski pomak, rekao je, pa usporedio ovu godinu s prošlom, kada je u prva četiri mjeseca zaposleno 18 posto manje osoba.

"Unatoč kritikama koje dolaze, pokazuju se, a to nisu konstrukcije Vlade, to su objektivni pokazatelji i Državnog zavoda za statistiku i uglednih institucija koje su radile analize ovih dana, kao što je Hrvatska narodna banka. Dakle, postoje određeni pokazatelji koji najavljuju, istina sramežljivo, ali najavljuju i odgovarajuće pozitivne stvari u gospodarstvu", kazao je Grčić.

Premijer Milanović zaključio je da Vlada ima rezultate i obećao stabilnost i nastavak politike konsolidacije.

"Rebus sic stantibus, kako stvari stoje. Stvari se mijenjaju. Mi jamčimo stabilnost i određenu sigurnost, ali ne apsolutna prava za apsolutno svakoga jer to ne postoji, toga nema. To je kao kad bi svi bili uspješni i svi bili posebni. To znači da smo svi isti, a nismo svi isti i nemamo svi iste rezultate, ni države nemaju sve iste rezultate", istaknuo je Milanović.