EU

OPTIMISTIČNE PORUKE

Bundestag glasuje o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora

Došao je i taj dan. Njemačka će, kao posljednja država članica Europske unije, ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji...

Guido Westerwelle   FOTO:Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na dnevnom redu Savezne skupštine njemačkog parlamenta danas poslijepodne naći će se naš pristupni ugovor. Njemački inoministar Guido Westerwelle nedavno je rekao da ne može prejudicirati odluku, ali daje optimistične poruke.

"Mislimo da je Hrvatska na dobrom putu, da je doista ispunila domaću zaduću. Ja sam optimističan iz njemačke perspektive kao član Vlade, ali odluku Bundestaga ne mogu prognozirati", rekao je Westerwelle.

Nakon glasovanja u Berlinu proces ratifikacije zapravo završava, iako formalno, pristupni ugovor mora još potvrditi Savezno vijeće, odnosno Bundesrat. Nakon te potvrde, zakon moraju potpisati ministar vanjskih poslova, Kancelarka i Predsjednik. Posljednji je korak slanje potvrda o ratifikaciji svih članica u Rim, gdje se čuvaju svi unijini dokumenti. Postupak će tada biti dovršen, a Hrvatska će biti punopravna članica Europske unije.