EU

STANJE MERCATORA

Rezultati poslovanja lošiji od očekivanja

U prva tri mjeseca slovenski trgovački lanac Mercator je zabilježio približno 660 milijuna eura prihoda i osam milijuna eura čistog gubitka iz poslovanja, prema neslužbenim informacijama koje je u utorak objavio poslovni list "Finance".

Mercator   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Politika Plus

List ''Finance'' navodi da su rezultati Mercatora lošiji od očekivanja. O rezultatima poslovanja u prvom kvartalu danas će raspravljati nadzorni odbor, a trebali bi službeno biti poznati do kraja tjedna. Tada će se po navodima konzorcija vlasnika 53 posto dionica tvrtke, banaka i Pivovarne Laško (PL), nastaviti razgovori o mogućoj prodaji njihova udjela za što su zaprimljene dvije obvezujuće ponude. Među njima i ponuda Ivice Todorića, odnosno, Agrokora.

Nakon razočaravajuće informacije da su za Mercator prispjele samo dvije obvezujuće ponude, cijena Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi u petak je pala na 104 eura, što je najniža cijena u zadnjih godinu dana, navodi ljubljansko "Delo", moguće je da će se Mercatoru, odnosno, njegovim dioničarima obiti o glavu ne odobravanje prvotne ponude Agrokora.

"Delo" se poziva na neslužbene informacije i tvrdi da bi Agrokor bio spreman preuzeti Mercatorove kredite koji iznose oko 1,1 milijardu eura, ali uz dva ključna uvjeta: da se prije kupoprodajne transakcije zaključi dogovor Mercatora s bankama-vjerovnicama o restrukturiranju duga, te da za izvedbu posla dobije odobrenje slovenskih regulatora, agencija za tržišno natjecanje i za trgovinu vrijednosnicama.

Sadašnja situacija svakako ide u prilog Agrokoru koji već neko vrijeme pokušava ući u vlasničku strukturu Mercatora što smeta određenim političkim krugovima u Sloveniji.

 IZVOR: Politika Plus