EU

KRITIČNO STANJE U GRČKOJ

Gotovo dvije trećine mladih nezaposleno

Mladi u Grčkoj su u kritičnom stanju. Nezaposlenost mladih 15-24 godine raste već nekoliko godina, time i stopa nezaposlenosti. Malo više od 64% mladih nije zaposleno.

Ilustracija   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / EurActiv

Nezaposlenost mladih se u Grčkoj popela na 64% u veljači, naglašavajući razornu moć krize i recesije koja je zemlju zahvatila još 2009. Ponovljene mjere štednje međunarodnih institucija i EU nisu dale rezultata te je stopa nezaposlenosti gotovo utrostručena. Grčka se bori sa recesijom već šestu godinu.

Prema objavljenim podacima ukupna nezaposlenost je porasla na novi rekord od 27% dok je nezaposlenost u 15-24 dobnoj skupini skočila na 64,2% u veljači u odnosu na 59,3% u siječnju. Stopa nezaposlenosti u Grčkoj je dvostruko veća nego prosjek eurozone od 12,1% u ožujku.

"Ja sam u potrazi za poslom od 2010 i to je izuzetno teško", rekao je Angeliki Zerva, 24-godišnji diplomirani fizioterapeut. "Većini poslodavaca poslove odrađuju pripravnici te nemaju potrebu zapošljavanja."

Gospodarski izgledi zemlje su i dalje neizvjesni, unatoč napretku koji je postignut u posljednjih nekoliko mjeseci u smanjenju proračunskog deficita i pojačanoj privatizaciji, ocjena je agencija.

"Potrošnja će i dalje padati, na čelu s rastućom nezaposlenosti, rezanjima plaća i mirovina te slabim povjerenjem potrošača što će rezultirati odgodom i smanjenjem potrošnje", izjavio je Alpona Banerji, Moody-ov analitičar, koji očekuje da će u ovoj godini biti pad BDP-a od 5,3%.