EU

URED PREDSJEDNIKA

Poljski predsjednik u posjetu Hrvatskoj

Na poziv predsjednika Josipovića, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski boravit će u službenom, dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Bronislaw Komorowski   FOTO:BigPictures/PIXSELL
Piše: Media Servis

Poljski predsjednik će s domaćinom, ali i drugim visokim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o unaprjeđenju svih oblika bilateralnih odnosa i o suradnji dviju država kao EU članica nakon 1.srpnja ove godine. Tijekom službenog posjeta, poljski predsjednik će otvoriti seminar na temu 'Fondovi Europske unije - prednosti i izazovi' te se obratiti na Gospodarskom forumu.

Poljska je poznata u Europskoj uniji kao članica koja je najbolje iskoristila predpristupne i Fondove Europske unije. Novac su iskoristili kako bi pripremili poljoprivrednike za zajedničko tržište te osigurali ravnomjeran regionalni razvoj i danas su po tome najuspješnija europska priča. Novac iz fondova dobro im je došao i u recesiji s kojom se već nekoliko godina bori Europska unija.

Poljska je zapravo jedina zemlja članica koja je izbjegla recesiju nakon svjetske financijske krize u 2008. godini. 2011. imali su rast koji je premašivao 4%, a prošle godine su ostvarili, doduše skroman, ali ipak rast od 2% uz stopu nezaposlenosti između 10 i 13 posto.