Politika

JOSIPOVIĆ

Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu

U povodu Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe, koji se obilježavaju 9. svibnja, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sljedeću poruku:

Predsjednik Ivo Josipović   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Dan pobjede nad fašizmom važan je datum naše novije povijesti, te povijesti suvremene Europe. Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu. Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije.

Nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije.

Obilježavajući godišnjicu pobjede nad fašizmom, izražavamo našu trajnu odanost ideji mira i demokracije, ideji ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, ideji ujedinjene i na antifašizmu utemeljene Europe. Neka je trajna slava i hvala svim žrtvama fašizma i svim antifašistima", stoji u poruci predsjednika Josipovića.