Politika

JOSIPOVIĆEV GOST

Pahor dolazi u službeni posjet Hrvatskoj

Slovenski predsjednik Borut Pahor stiže u prvi službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj. Dolazi na dan kada se održava i ročište oko Ljubljanske banke...

Borut Pahor   FOTO:Wiktor Dabkowski
Piše: Media Servis

Nakon službenog dočeka i razgovora na Pantovčaku, predsjednici Josipović i Pahor prošetat će po Cvjetnom trgu i porazgovarati s građanima.

Iako Pahor dolazi na dan Europe, kada se propagira zajedništvo, činjenica da je isti dan na Općinskom sudu u Zagrebu i jedna od brojnih tužbi PBZ-a protiv Ljubljanske banke, posjetu daje novu konotaciju. Prema memorandumu koji smo potpisali sa Slovenijom svi postupci vezani za Ljubljansku banku trebali bi biti zamrznuti.

No, sve osim trajnog zamrzavanja procesa, za dio slovenske javnosti značilo bi kršenje memoranduma. Takve optužbe stizale su prije nekoliko tjedana, no odbacila ih je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Kaže da se procesi mogu staviti u postupak mirovanja u skladu s hrvatskim zakonima.

"Hrvatska vlada razgovarala je s bankama i zahtijevala od njih da zatraže da se postupak stavi u mirovanje... U samom memorandumu stoji da se postupci stavljaju u mirovanje, a ne da se prekidaju", pojasnila je Vesna Pusić.