Politika

VUČIĆ U HRVATSKOJ

Sastao se s hrvatskim državnim vrhom

Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić sastao se s hrvatskim državnim vrhom. Predsjedniku Ivi Josipoviću obećao je nove aktivnosti svoje Vlade u pronalasku nestalih.

Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić u Hrvatskoj   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uoči Vučićevog dolaska premijer Milanović izjavio je da očekuje da srbijanska strana bude konstruktivnija i da shvate da "i mi imamo svojih problema".

Nakon posjeta premijera Zorana Milanovića Beogradu u siječnju, dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb sljedeći je korak u zatopljavanju odnosa koji su dosegli uistinu nizak nivo nakon pobjede Tomislava Nikolića na prošlogodišnjim izborima. No godinu dana puno je vremena, pogotovo u situaciji u kojoj je Srbija. Stoga mekša retorika, iskrena ili ne, otvara put ka normalizaciji odnosa. Vučić je u Zagreb došao s nekoliko konkretnih gesti. Temeljem informacija sa srbijanske strane pronađena je masovna grobnica u Sotinu, što je prvi konkretan pomak i otvara put razgovorima o povlačenju tužbi za genocid.

"Kada vidimo da se u pitanju nestalih osoba bitno pomičemo s mjesta i približavamo rješavanju tog pitanja onda smo i blizu toga da možemo razgovarati o povlačnju tužbi", rekla je Pusić.

"Nitko nema interes skrivati podatke o nestalim osobama i mislimo da je pravedno da obitelji nestalih znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih bližnjih", istaknuo je Vučić.

Srbijanska je strana obećala i ortografske snimke terena iz 1968. godine što nam je potrebno za dovršetak procesa legalizacije bespravne gradnje. Hrvatska je pak obećala uzeti u obzir srbijanske primjedbe na proces ostvarivanja stanarskih prava i isplate mirovina izbjeglim Srbima. No Vučić je zapravo u Zagreb došao s porukom da prošlost treba ostaviti prošlosti. Očito aludirajući na posjete bivšeg srbijanskog predsjednika Tadića našoj zemlji, Vučić je zaključio.

"Ja znam da nisam ni upola toliko šarmantan kao mnogi drugi srpski predstavnici koji su ovdje dolazili, ali sam uvjeren da će naši odnosi, ukoliko ih na konkretan način razvijajmo - bez pretjerane ljubavi, mržnje i svega drugog, biti neusporedivo bolji i iskreniji".

Nije se Vučić dao navući ni na pitanju o Nikolićevoj isprici zbog zločina koje su tijekom rata počinili Srbi.

"Prošlo je 18 godina, znate, i djeca postaju punoljetna. Vrijeme je da počnemo razgovarati o budućnosti. Ono što su naše razlike ne moramo kriti ali perspektiva i razvoj su važniji od ukopavanja u šančeve i političke rovove koji nikome ne mogu donijeti ništa dobro", rekao je Vučić.

Vučić se tijekom dana sastao i s predsjednikom Ivom Josipovićem koji je istaknuo kako je za Hrvatsku u ovom trenutku pitanje nestalih osoba najvažnije političko i humanitarno pitanje. Zahvalio je na suradnji pri otkrivanju masovne grobnice u Sotinu i izrazio očekivanje da će se vrlo skoro poduzeti radnje kako bi se otkrila sudbina svih nestalih hrvatskih građana, dok je potpredsjednik Vučić obećao nastavak suradnje i najavio nove aktivnosti Vlade Srbije u tom pogledu. Vučić je ponudio i srbijansku pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma sa članicama CEFTA-e kako bi se amortizirale eventualne posljedice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovinskog sporazuma, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade sastao se i s potpredsjednikom Mimicom, ministrom obrane Kotromanovićem i premijerom Milanovićem. A u intervjuu Media servisu u petak, premijer Milanović je komentirao odnose Hrvatske i Srbije i dolazak Vučića u Zagreb.

"Bez obzira što smo mi u ovom trenutku u jačoj poziciji od Srbije, vidite da smo bili jako suzdržani i pazio sam što govorim. Mada tu nikakve prijetnje nema i općenito ljudi koji danas u Hrvatskoj Hrvate plaše Srbima. Mislim, to je tak` jadno. To veze ni sa čim nema. Ali određene obaveze postoje. Vi znate da sam ja taj koji je otišao u Beograd, bez ikakvih problema i kompleksa, i učinit ću to opet ako treba. Ali očekujem od druge strane da bude malo konstruktivnija i da shvate da i mi imamo svojih problema", izjavio je uoči Vučićevog posjeta Milanović.