Gospodarstvo

SVJETSKA BANKA

20 milijuna eura za inovacijski potencijal Hrvatske

WASHINGTON - Svjetska banka je odobrila Hrvatskoj drugi projekt tehnologijskog razvitka (STP II) u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Ožujak 2013. Nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamta Murthi održala je press konferenciju   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Taj će projekt pomoći onima koji sudjeluju u istraživanju i stvaranju inovacija, uključujući javne znanstveno-istraživačke ustanove, znanstvene zajednice, uspješne znanstvenike i mlade istraživače, da u potpunosti iskoriste pristupanje EU, jačajući njihove kapacitete za prijavljivanje i provedbu projekata koji se financiraju sredstvima EU.

"Iskustva iz drugih država članica EU pokazuju da učinkovito korištenje fondova EU za istraživanje i razvoj te inovacije dovodi do povećanja rasta i produktivnosti te otvaranja radnih mjesta za dobro obrazovanu radnu snagu, uključujući i mlade te žene. To je od posebne važnosti u vrijeme gospodarske krize kada su ulaganja javnog i privatnog sektora u istraživanje i razvoj te inovacije ograničena", rekla je Mamta Murthi, direktorica za zemlje Središnje Europe i baltičke zemlje i dodala: "Od ključne je važnosti da Hrvatska iskoristi ovu priliku i učinkovito koristi fondove EU kojima će uskoro imati pristup kako bi dodatno osnažila svoj inovacijski potencijal. Vrlo smo zadovoljni što je Hrvatska ponovno odabrala Svjetsku banku za partnera u tim nastojanjima."

Projekt STP II nadgradnja je uspješnog prethodnog Projekta tehnologijskog razvitka čiji je cilj bilo jačanje inovacijskog potencijala te konkurentnosti Hrvatske pružanjem potpore izradi i provedbi programa istraživanja i razvoja kojima upravljaju Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) te Fond Jedinstvo uz pomoć znanja (UKF). Isto je tako pomogao javnim znanstveno-istraživačkim organizacijama u komercijalizaciji istraživanja i unapređenju suradnje s poslovnim sektorom.

Hrvatska od 1993. dobiva potporu od svjetske razvojne institucije u obliku financijske i tehničke pomoći, kao i savjetovanja o politikama u različitim područjima te analitičkih usluga. Banka je dosad osigurala potporu za 48 projekata u iznosu od 3,3 milijarde USD te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna USD.