Gospodarstvo

PAD KUPOVNE MOĆI

Dukat u gubitku 14 milijuna kuna

Dukat grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto gubitak od 14,2 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena neto dobit od 11,8 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ilustracija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Na ostvarene rezultate negativno su utjecali nepovoljni tržišni uvjeti, problem nelikvidnosti u Hrvatskoj i pad kupovne moći. Kriza u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka negativno se odrazila na cjelokupni mljekarski sektor. Smanjenje izvoza zbog privremenih zabrana izvoza na pojedina tržišta, povećanje troškova zbog povlačenja i zbrinjavanja nesukladnih proizvoda te povećanje troškova dodatnih analiza i uvođenja sustava paralelnih kontrola mlijeka negativno su utjecali na poslovanje u prvom tromjesečju, ističu iz Dukata.

Poslovni prihodi grupe iznose 540,3 milijuna kuna, što je pad od 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje pritom bilježe pad za 3,8 posto, na 532,5 milijuna kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, iznose 363,8 milijuna kuna i povećani su 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su istodobno prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima pali za 13,4 posto, na 168,8 milijuna kuna.

Dukat grupa je u prvom tromjesečju povećala poslovne rashode za 1,4 posto, na 552,8 milijuna kuna. Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu iznosi 10 milijuna kuna, a najviše je, kako se navodi u izvješću, investirano u proizvodne pogone u Hrvatskoj i Srbiji. Dukat d.d. je u prvom tromjesečju ostvario neto gubitak od 11,9 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena neto dobit od 7,6 milijuna kuna.