EU

NOVCE NA SUNCE

Austrija ukida bankarsku tajnu za strance. Uskoro poznato tko od Hrvata ima tajne račune u Austriji!

Austrija namjerava idućih tjedna omogućiti drugim članicama Europske unije pristup podacima o bankovnim računima stranaca u austrijskim bankama, rekao je u subotu kancelar Werner Fayman.

Austrijski savezni kancelar Werner Fayman   FOTO:welt.de
Piše: Republika.eu / ORF agencije

Fayman je rekao da se nada dogovoru prije summita EU-a 22. svibnja na kojem će se razgovarati o načinima da se suzbije izbjegavanje poreza koje članice Unije košta oko bilijun eura godišnje izgubljenog prihoda. Čelnici EU-a tražili su do Austrije da se dogovor postigne prije summita.

- Želimo postići rezultat glede razmjene podataka od interesa za borbu protiv prijevare u Europi -  rekao je Fayman u razgovoru za TV postaju ORF i umanjio važnost mogućeg utjecaja razmjene podataka na austrijski bankarski sektor.

- Najveća gospodarska šteta bila bi da steknemo reputaciju da štitimo prijevaru. Austrijanci to ne smatraju potrebnim i razgovarao sam sa čelnicima banaka koji to također ne smatraju potrebnim – tvrdi austrijski savezni kancelar.

Austrija je ostala posljednje uporište bankarske tajne u EU-u. Jedinstvena politika spram bankarske tajne u Europskoj uniji omogućit će Uniji da o tom pitanju započne razgovore sa zemljama koje nisu članice, poput Švicarske i SAD-a.

Građani EU-a u austrijskim bankama drže oko 35 milijardi eura, desetinu od ukupnog iznosa depozita u Austriji, a stranci ukupno 53 milijarde eura, rekla je austrijska središnja banka.