Vukovarsko-srijemska

VINKOVCI

Stanovnici Borinaca i Blata žele osnovati svoj Mjesni odbor

Zbog sustavnog zanemarivanja i nebrige od strane gradske vlasti bilo je potrebno nešto poduzeti za dobrobit ovih naselja, kaže Robert Rihtar iz Inicijativnog odbora.

Vinkovci   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Stanovnici rubnih vinkovačkih naselja Borinci i Blato inicirali su izdvajanje iz Mjesnog odbora "12 redarstvenika" i osnivanje novog pod imenom "Borinci i Blato" i sve papire uz peticiju koju je potpisalo 90 posto građana, dostavili gradskoj upravi, ali ni nakon četiri mjeseca nisu dobili odgovor, javlja Večernji list.

"Zbog sustavnog zanemarivanja i nebrige od strane gradske vlasti bilo je potrebno nešto poduzeti za dobrobit ovih naselja, te u rujnu prošle godine prvi puta sastao Inicijativni obor i donio odluku o podnošenju Prijedloga za osnivanje M.O. „Borinci i Blato“ za što smo imalo potporu građana.Prometna nepovezanost predstavlja ključnu prepreku u bilo kakvom razvoju ovih naselja. Nekoć najkraći pristup gradu i svim ustanovama, prostorima pripadajuće župne zajednice pa tako i prostorijama mjesnog odbora kojem naselje sada pripada, moguć je jedino preko pješačkog nadvožnjaka koji nije ni siguran, ali nije ni praktičan jer osobe s invaliditetom, majke s dječjim kolicima kao i starije osobe ne mogu se kretati po njemu i pristup gradu im je nemoguć osim automobilom okolnim putem tri kilometra duljim. Prije svakih izbora obećavaju nam izgradnju nadvožnjaka preko ovih desetak željezničkih kolosijeka koji nas dijele od grada, ali više puta smo bili prevareni pa nikome više ne vjerujemo i želimo svoju budućnost uzeti u svoje ruke", kaže Robert Rihtar iz Inicijativnog odbora.

Dodaje kako dio naselja još ima status naselja za povremeno stanovanje, "vikend naselje" što odavno više nije pa ih redovito obilaze bilo kakve investicija, a tu postoje radarska stanica i odašiljač za čije postavljanje stanovnici nisu ni znali niti su bili upućeni, a ovakve objekte nitko ne želi u svojoj blizini. Podsjeća na loše, neodržavane prometnice koji više nalikuju na "kaldrmu", a kojima su prisiljeni hodati i pješaci jer nogostupa nema. Djeca se igraju na cesti jer igralište koje su gradske vlasti obećale prije četiri godine još nije postavljeno, a zemljište je u korovu, piše Večernji list.

IZVOR: Večernji list