Politika

DANAS U SABORU

Vlada o visini minimalne plaće i Strategiji upravljanja državnom imovinom

Na sjednici Vlade danas će se naći i prijedlog uredbe o visini minimalne plaće. Poslodavci su se oko ovog pitanja već digli na noge, dok sindikati odluku kojom će se minimalna bruto plaća povećati za 170 kuna - pozdravljaju..

Mirando Mrsić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Vladi predlaže da od 1. lipnja bruto minimalna plaća iznosi 2.984,78 kuna. Povećanje je to za 170 kuna, budući da je minimalna plaća sada 2.814 kuna. Iako su poslodavci već kritizirali prijedlog o podizanju bruto minimalne plaće za 6%, ministar rada Mirando Mrsić prošlog je tjedna rekao da je tekst uredbe usuglašen.

"Minimalna plaća će 1. lipnja biti u onom iznosu u kojem smo dogovorili, a s druge strane, u ovih mjesec dana očekujemo intenzivne pregovore ne samo u kožarskoj, tekstilnoj i drvnoj industriji, nego i u graditeljstvu. Prema tome, u ovih mjesec dana jednostavno omogućavamo prilagodbu sistema i omogućavamo da socijalni partneri sjednu za stol", pojasnio je Mrsić.

Na Vladi će se naći i nacrt prijedloga Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine. Strategija određuje srednjoročne ciljeve i smjernice za upravljanje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, a ono što je posebno jest da se dokument objavljuje prvi put. U 23 godine Hrvatska nije donijela ovakvu Strategiju kojom će se definirati upravljanje imovine vrijedne 31,4 milijarde eura. Ovom Strategijom definira se pristup i nove polazne osnove u gospodarenju i upravljanju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske kroz dva ključna, dugoročna strateška cilja:

1.očuvati važne i vrijedne dijelove imovine u vlasništvu Republike Hrvatske za potrebe sadašnjih i budućih naraštaja,

2.organizirati učinkovitije i transparentno korištenje imovine u vlasništvu Republike Hrvatske s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi.

Vlada će danas donijeti odluku i o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Također na dnevnom je redu i prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.