EU

EUROPSKA KOMISIJA

Dosta je bilo štednje

Nakon nedavne izjave MMF-a kako je politika štednje u svojoj suštini bila pogreška, tako i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavljuje da je štednja došla do svojih granica.

Barroso   FOTO:Barry Cronin/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / business.hr
Nije potrebno neko znanje ekonomije da bi se shvatilo kako će mjere štednje, poput onih na koje se morala odlučiti Grčka, dovesti do većeg broja nezaposlenih i praznijih novčanika građana.
 
Osim što štednja znači manje prihode države, ona nadalje reže svoje troškove (najčešće prema građanima). Još ako se radi o povećanju poreza, što rade gotovo sve Vlade okruženja, onda se poskupljuje proizvod, time se povećavaju troškovi, smanjuje kupovna moć građana te sama proizvodnja. Nadalje takva situacija dovodi do otpuštanja, time povećanja nezaposlenih, pa potrošnje, i tako u krug.

Ustavni sud Portugala nedavno je proglasio ništavnim neke odluke mjera štednje na koje se odlučila vlada u Lisabonu, da se sad uopće niti ne spominju prosvjedi i nestabilno političko stanje u kojem se donekle našla čak i Italija.

Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso je na jednoj tribini izjavio kako izgleda da je postojeća politika mjera štednje, zbog nedovoljne društvene i političke podrške, "dospjela do svojih granica", navodi business.hr

Značaju izjave ide i u prilog što su se u Komisiji požurili objaviti kako izjava Barrosoa "ne znači načelnu promjenu politike štednje" koju zastupa Bruxelles.
 
Njemački ministar vanjskih poslova Westerwelle je upozorio da "ako se vratimo u staru politiku stvaranja dugova, da će to cementirati masovnu nezaposlenost u Europi na dugi niz godina". 
Predsjednik povjerenstva za proračun Europskog parlamenta Michael Theuer upozorava kako se ovakvim izjavama igra s vatrom jer je potrebna daljnja konsolidacija proračuna.

IZVOR: Business.hr