Politika

SABORSKI ODBOR

Protiv prijedloga imenovanja Kunac i Simonović u VEM

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije podržao je danas Vladin prijedlog o razrješenju članova Vijeća za elektroničke medije Marije Udiljak i Ljubomira Stefanovića.

18.10.2012., Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

S druge strane prijedlog odluke o imenovanju dvaju novih članova Vijeća - Suzane Kunac i Gordane Simonović, nije dobio potrebnu većinu glasova članova odbora. HDZ-ov Jasen Mesić požalio se na početku sjednice kako su netom prije početka sjednice članovi odbora dobili popis ljudi koji su aplicirali na natječaj.

"Postavljam si pitanje jesmo li mi ovdje poštanski pretinac ili smo relevantan Odbor koji bi trebao raspravljati i o predloženim imenima", rekao je Mesić.

"Mi smo iz Odbora učinili smo sve što je potrebno, htjeli smo vidjeti tko se sve javio i kakvi su njihovi životopisi. Klub laburista to je dobio, ne znam jesu li i ostali", odgovorio je Mesiću predsjednik Odbora, laburist Branko Vukšić. Mesić je imao prigovor vezan i uz prijedlog imenovanja Gordane Simonović koja se nalazi u Upravnom vijeću Hine.

"Smatramo da se radi o nespojivim dužnostima, da nije poželjno, a sigurno nije uputno da je netko tko odlazi u Vijeće za elektroničke medije istovremeno u Upravnom vijeću Hine jer to otvara mogućnost sukoba interesa", izjavio je Mesić.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš podsjetio je na dopis ministrice kulture Andree Zlatar Violić u kojem je napomenula da je Simonović članica Upravnog vijeća Hine te će, kako ne bi bila u sukobu interesa, u slučaju imenovanja u Vijeće biti razriješena s mjesta u Upravnom vijeću Hine. Unatoč tome, predloženi novi članovi nisu dobili potrebnu većinu. 

Za Suzanu Kunac izjasnilo se četvero članova Odbora dok ih je pet bilo suzdržano, dok je Gordanu Simonović podržalo četvero članova. Četvero ih je bilo protiv te jedan suzdržan.