Politika

JOSIPOVIĆ O MANJKU U PRORAČUNU

Za deficit nije kriva politika Vlade nego pad proizvodnje

Predsjednik Ivo Josipović ne smatra kako je manjak u državnom proračunu, koji je u prva četiri mjeseca viši od osam milijuna kuna, rezultat promašene ekonomske politike Vlade.

Šibenik - 10. Međunarodno stručno savjetovanje i sajam opreme   FOTO:Duško Jaramaz/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ne, to ovog trenutka znači da ćemo vidjeti koji su sve uzroci, ali očito je prvi i glavni razlog pad proizvodnje. Što je sve razlog pada proizvodnje, o tome se može razgovarati, pad bruto proizvoda, to je signal da trebamo poduzeti nove akcije, nove aktivnosti na onome što smo puno puta ponovili svi skupa - otvoriti radna mjesta, investicije, nove pogone i novi rad", naglasio je Josipović.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso danas je kazao kako smanjenje javne potrošnje samo po sebi neće riješiti europsku financijsku krizu.

Josipović smatra kako su to logični prijepori kada ni u Europi ne postoji pravi recept kako smanjiti krizu.

"Probalo se rigoroznom štednjom, nije išlo, sad se stvari malo relaksiraju, ako tako mogu reći i mislim da je to, barem ovako načelno gledajući, jedan dobar pristup jer smo vidjeli da su u onim zemljama u kojima se išlo na rigorozna rezanja, zapravo stradali građanke i građani, a nije se postigao rezultat koji se očekivao. Očito taj kotač ili taj krug potrošnje i stvaranja novih dobara na neki način treba održati", istaknuo je predsjednik.

A sindikati najavljuju veliki prvomajski prosvjed kojim žele iskazati nezadovoljstvo radom Vlade.

Josipović kaže kako je to njihovo demokratsko pravo.

"Sindikati naravno vode borbu za što bolji standard, u okviru toga su i prosvjedi, to je izraz demokracije i nemam što drugo dodati", rekao je Josipović", kazao je Josipović, koji je danas u Svetome Kaju posjetio Poljoprivredno-braniteljsku zadrugu Lintar gdje je posadio prvu maslinu u novom nasadu čime je potvrdio svoje kumstvo.

"Ovo je jedan dobar primjer kako se i ekološki može oplemeniti određeni kraj, ali i primjer jednog sjajnog angažmana branitelja. Kako su naši branitelji ovdje u ratu bili odlučni u obrani svoje domovine, najprije na strani uspjeha, tako su i sada na strani gospodarskog uspjeha. Maslina je ostala simbol mira, srećom, rat je iza nas, upravo zahvaljujući ovim ljudima", poručio je Josipović.

Ovo je tek prva od tisuću novih maslina koje će ova Zadruga zasaditi u masliniku proširenom na rekultiviranim površinama Cemex-ovog rudnika.

"Apsolutno je važno da se druže, da proizvode, da rade, da su uključeni u zajednicu i zadruge su odličan primjer takvih projekata i mislim da zadruge poput ove treba poticati. Imao sam prilike vidjeti zadruge širom Hrvatske, bave se različitim stvarima, od maslinarstva i medarstva... Zaista jedan širok spektar aktivnosti, mnoge su vrlo uspješne i ja im na tome čestitam", rekao je predsjednik Josipović.