Politika

SLUČAJ 'TERAN'

Jakovina optužuje bivšu vlast, Čobankoviću cijela priča neshvatljiva

Slovensko ne Hrvatskoj oko terana uzburkalo je duhove prošlosti. Resorni ministar upire prstom u bivšu garnituru koja pak poručuje - odradili smo veliki i dobar posao. Ipak ne isključuju mogućnost da je nekih propusta u pregovaranju bilo i da bi novih problema - moglo biti.

Tihomir Jakovina   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Jednom, ne tako davno, Slovenija je zaštitila naziv kraški teran kao vino s geografskim podrijetlom. Naši pregovarači to nisu primjetili. Poglavlje poljoprivrede otvoreno je, ispregovarano, i naposlijetku, zatvoreno. Kad je o teranu riječ, istarski vinari ostali su zatečeni jer rečenica s početka znači da Slovenija ne dopušta prodaju našeg vina u svojoj zemlji kao i na području Europske unije od 1. srpnja.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručuje - Ministarstvo će napraviti sve da se spasi što se može, poduzet će i pravne korake, no prstom upire u bivšu vlast i pregovarače. Kaže kod zaštite proizvoda bilo je propusta.

"Imamo strašno puno proizvoda. Ako imamo zaštićen baranjski kulen, a nemamo slavonski kulen, pitanje je zašto to nismo napravili. Da ne spominjemo i još niz proizvoda i u mliječnom sektoru, u povrću smo relativno napravili iskorak, ali i tu postoji još prostora, ulja, jako jako puno posla ispred nas", rekao je Jakovina.

Pojedinosti ne znam, to nije bio moj posao, poručuje bivša premijerka Jadranka Kosor koja smatra da se moglo učiniti više.

"Sigurno da se moglo bolje ispregovarati, to je sada sigurno. Ali takvu informaciju ja osobno nisam imala. Opet, na kraju dana, smatram da je napravljen veliki posao i da su naši pregovarači i u području poljoprivrede radili dobro", rekla je Kosor koja smatra da su prava adresa za takvo pitanje bivši ministar, odnosno pregovarači za ovo poglavlje. 

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković za Media servis kaže: teran nije niti bio predmet pregovora.

Na Jakovinine optužbe odgovara: najlakše je sada kriviti nekoga drugog.

"Je li tu bilo nekih propusta treba vidjeti, tko je bio na određenim pozicijama i slično", smatra Čobanković koji kaže kako njega kao ministra nitko nikada na nešto slično nije upozorio.

"Nikada nisam imao informacija o bilo kakvim problemima s ijednom sortom grožđa, a samim time i vina kao što je teran", rekao je Čobanković kojemu je 'ovo sve neshvatljivo'.

"Onda možemo za svaku sortu tražiti isto, po toj logici, to apsolutno nije bio predmet pregovora", ponavlja bivši ministar poljoprivrede. Nikada niti na sjednici užeg kabineta, niti na sjednici Vlade, ni dok sam bila članica ili predsjednica nikada nismo raspravljali o ovim specifičnim pitanjima, kaže i bivša premijerka koja ipak smatra da ćemo od 1. srpnja imati bolje mehanizme kojima ćemo se služiti. Do tada smatra da bi se rješenje moglo naći. I Čobanković poručuje - ima prostora za žalbu, ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo.

"Ovakvih ekscesa, njih će vjerojatno još negdje biti. Jer, znate, to su neka specefična područja koja, bit ću iskren, možda nisu niti na pravi način unutar Europske unije riješena", zaključio je Čobanković.

A ako ovakvih ekscesa još bude, kako kaže Čobanković, ostaje pitanje kakav će efekt imati na hrvatske proizvođače.