Vukovarsko-srijemska

STOŽER ZA OBRANU VUKOVARA

Vukovar zaslužuje poseban pijetet

Predsjednicima Republike, Sabora i Vlade idućeg tjedna predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ponijet će u Zagreb još jednu inicijativu – da se Vukovar proglasi područjem posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata.

Vukovar   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

 "U okviru te inicijative tražit ćemo i da se grad Vukovar izuzme od dvojezičnosti", rekao je član Stožera Vlado Iljić

Između ostalog, tražit će i da se u Vukovaru "nikada ne intonira srpska državna himna", da prigodom državnih praznika vojna i policijska izaslanstva polažu vijence na Memorijalnom groblju, da se u vukovarsku Vojarnu 204. brigade trajno vrati polaganje svečane prisege za diplomirane polaznike vojnih škola, ali i pripadnike policije. 

Jedan je od zahtjeva i da svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju obvezu posjetiti Vukovar i učiti o danima obrane grada 1991. godine. Zatražili su i posebnu brigu o spomenicima iz Domovinskog rata, a čuo se i prijedlog da se Ministarstvo branitelja preseli u Vukovar. 

Glasnogovornik Stožera Damir Maduna zatražio je da DORH i USKOK ispitaju postupak u kojem Grad Vukovar kupuje nelegalno u vrijeme tzv. RSK sagrađenu zgradu u kojoj se godinama nalazi konzulat Srbije. 

Osvrnuvši se na brojne dezinformacije, pritom je predsjednik Tomislav Josić demantirao nagađanja o uključivanju u predizbornu kampanju i rekao da Stožer neće na lokalnim izborima podržati ni jednu političku stranku jer su "sve krive za ovo što danas imamo."