EU

BRUXELLES

EU povećava pritisak na Mađarsku

Europska komisija i Europski parlament pritišću mađarsku Vladu mogućom tužbom zbog reforme Ustava. Mnogi europski zastupnici smatraju kako Mađarska njome ugrožava načela na kojima počiva Europska Unija.

Budimpešta   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / www.dw.de

Prema Bruxelles, posljednji zaključci parlamenta u Budimpešti ograničavaju neovisnost pravosuđa, medijima nameću preduvjete za puštanje stranačkih reklama uoči izbora, te predviđaju direktno uključenje građana Mađarske u plaćanje kazni Europske Unije toj zemlji.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je tijekom rasprave izjavila kako će i dalje ustrajati na tome da zakoni u Mađarskoj budu u skladu sa zakonima EU, te da se mora poštivati pravna država. Ugovori na kojima počiva EU predviđaju mogućnost da se, u slučaju da ih neka država krši, toj državi može oduzeti pravo glasa u Ministarskom vijeću. To bi, praktično, bilo ravno isključenju Mađarske iz EU-a.

No, nisu svi jedinstveni što se tiče Mađarkse, zastupnik Engel iz Luksemburga smatra da se šalje kriva poruka, a Harms iz njemačke stranke Zelenih smatra da se kritikom Orbanovoj vladi EU direktno miješa u unutrašnje stvari jedne države.

IZVOR: www.dw.de