EU

ZASTUPNICI SLOVENIJE U EP OPTUŽUJU

Slovenci traže daljnji monitoring Hrvatske

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu optužili su Hrvatsku da nastavkom sudskih procesa protiv Ljubljanske banke već krši potpisani memorandum o Ljubljanskoj banci, i to odmah nakon što je Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

Ožujak 2013. Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Zastupnica stranke Janeza Janše u Europskom parlamentu Romana Jordan učinila je to na plenarnom zasjedanju europarlamenta u Strasbourgu, dok su Tanja Fajon i Jelko Kacin, koji pripadaju skupinama socijalista i liberala, Hrvatsku prozvali na konferenciji za novinare u Ljubljani uoči ovotjednog plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta, donosi Novi list.

"Sada je jasno da hrvatska Vlada ne poštuje dogovore", poručila je Fajon, pozivajući na oprez u tjednima što dolaze. Naime, slovenska zastupnici pozorno prate što se u vezi s tužbama protiv Ljubljanske banke događa pred hrvatskim sudovima i upozoravaju na činjenicu da je novo ročište u jednom takvom procesu zakazano za 9. svibnja.

Tanja Fajon smatra kako je odluka o zamrzavanju tužbi "upitna", dok je njezin kolega Kacin izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića iz Mokrica kako mu još uvijek nije jasno što se točno dogodilo i zašto se sve to dogodilo proglasio "najgorom mogućom porukom koju je mogao poslati", zbog čega "nikoga ne bi trebalo iznenaditi kada bi države članice EU-a ponovno počele razmišljati o tome treba li Hrvatska i nakon ulaska u EU nastavak nadzora." 

"Takve izjave daju razloga da se to dogodi", priprijetio je Kacin.

Memorandum o Ljubljanskoj banci predstavlja jasnu međunarodnopravnu obvezu i Slovenija će "apsolutno ustrajati" na poštovanju dogovora o rješavanju problema prenesene devizne štednje u okviru sukcesijskih pregovora, objavio je jučer i državni tajnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Božo Cerar u povodu posljednjeg ročišta protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudom.

Slovenija očekuje da Hrvatska postupke protiv Ljubljanske banke stavi u mirovanje, objasnio je Cerar. "Kako će to Hrvatska u svom unutarnjem redu provesti, njezina je stvar", dodao je Cerar na sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta. U slučaju da se Hrvatska na to ogluši, a što zasad nije moguće tvrditi, bila bi to "teška mrlja na njezinoj vjerodostojnosti."

Naime, po hrvatskim zakonima tužbe mogu biti u zastoju najdulje godinu dana, a onda se taj rok može produljiti za još godinu dana, dok slovenska strana tumači kako memorandum što su ga potpisali premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša propisuje mirovanje tužbi dok traje traženje rješenja za tu problematiku te da se to razdoblje ne može vremenski ograničiti.