Osječko-baranjska

[VIDEO] INTERES ZA POSLOVNU ZONU NEMETIN

Tvrtka Messer gradi nove pogone

Nakon što je prošloga mjeseca u industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku počela gradnja nove tvornice tvrtke Kandit, ulagači nastavljaju pokazivati interes za ovu zonu. Među njima je i jedan od najvećih Europskih proizvođača industrijskih plinova, tvrtka Messer koja je prošle godine preuzela Poslovnu jedinicu Tehničkih plinova od tvrtke Vodovod.

Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Krajem prošle godine u sklopu pretvorbe dijelova Osječkog Vodovoda, tvrtka Messer preuzela je Poslovnu jedinicu tehničkih plinova. Tvrtka je, prema riječima predsjednika uprave Messer Croatia plina Roberta Mustača integrirana u rekordnom roku, a dvadeset i troje zadržanih radnika ocijenjeni su kao kompetentni i motivirani. Odlučeno je stoga da se kreće u izmještanje pogona na primjereniju lokaciju.

"Sukladno ugovornim obvezama želimo izmjestiti pogon iz prostora Vodovoda Osijek u poslovnu zonu, gdje smo zainteresirani za kupnju jedne parcele. To bi bila čista Greenfield investicija, gdje bi radili nove pogone punionice za tehničke plinove, što bi bio jedan iskorak i u smislu modernizacije, a i sigurnosti", kaže Robert Mustač, predsjednik Uprave Messer Croatia plina d.o.o.

Za realizaciju ove investicije vrijedne pet milijuna kuna u Nemetinu u tvrtki Messer odlučili su se ne samo zbog odlične prometne povezanosti Zone, već i zbog raznih pogodnosti koje se ovdje nude.

"Komunalni doprinos s 45 kuna spušten je na 15 kuna na ovoj lokaciji. Isto tako, do sada najjeftinija cijena zemljišta, po cijeni od 6 Eura što je sigurno interesantno. Drago mi je da se korporacija Messer, koja djeluje u 25 zemalja, koja značajnu proizvodnju ima i u Hrvatskoj, koja je kupila Tehničke plinove želi razvijati na ovom prostoru", kaže gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Izgradnja nove punionice početi će u proljeće iduće godine, a dovršetak se očekuje do kraja 2014.-e. U prvoj fazi tamo će biti zaposleno 23-oje postojećih radnika, a ovisno o tržišnim uvjetima posao će se proširivati. Dislokacijom punionice će se ujedno u Vodovodu otvoriti prostor za širenje temeljnih poslova tvrtke – proizvodnje vode i odvodnje.