Osječko-baranjska

[VIDEO] SLAVONSKI BOTANIČKI PARK U OSIJEKU

Posađena prva stabla

Slavonski botanički park u Osijeku počeo je ovih dana poprimati prve obrise. Na lijevoj obali Drave, između pješačkog mosta i Zoo vrta posađena su, naime prva mlada stabla autohtonog drveća i grmlje koji će jednoga dana činiti hektar i pol veliki novi gradski park.

Slavonski botanički park počeo je poprimati prve obrise
Piše: Republika.eu / STV

Uz stazu za brzo hodanje za desetak godina nalaziti će se prava šuma. Članovi udruge Zeleni hrvatske i drugi dobrovoljci počeli su ovih dana sadnju prvih stabala i grmlja. Kada bude dovršen u Botaničkom parku bit će 30 vrsta drveća i 35 vrsta grmlja, odnosno čak 690 stabala i više od pet stotina grmova.

U Botaničkom parku će biti posađeno samo drveće i grmlje koje se prirodno nalazi na području Slavonije, a park će imati i edukativnu svrhu, jer će se kraj pojedinih stabala i grmova nalaziti drvene ploče s podacima za koje će se pobrinuti članovi udruge Ne-ovisnost. Projekt je podržao i Grad Osijek.

A iako su u Hrvatskim šumama prvotno planirali potpunu sječu šume kod bivše trim staze između pješačkog mosta i osječkog kupališta Copacabana, Grad je postigao dogovor da se ta šuma prorijedi te uredi još jedan park. Radovi počinju već ovoga tjedna, a trebali bi biti dovršeni do kraja godine. 

Ovih dana počeli su i radovi na uređenju novog skate parka kod Copacabane, a njihov se dovršetak očekuje do početka Panonnian challengea.