Osječko-baranjska

STATISTIKA IZBORA

Picula jači od Borzan u Osijeku. Ribiću najviše glasova u županiji

Po prvi put glasači u Hrvatskoj mogli su koristiti tzv. preferencijalno pravo glasa. Donosimo nekoliko zanimljivosti ovakve vrste glasanja na području Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Stjepan Ribić glasuje na izborima za EU parlament   FOTO:Marko Mrkonjić / Pixell
Piše: Republika.eu

Zanimljivo kako je u Osijeku najviše glasova dobio Velikogoričanin Tonino Picula kojega je na koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU zaokružilo 1908 birača. Iza njega ostala je Biljana Borzan koja očito ne uživa veliku potporu među biračima SDP-a u Osijeku.

Također zanimljivo je vidjeti kako je HNS-ovac Jozo Radoš dobio svega 337 glasova unatoč preporuci vodstva stranke da se na listiću zaokruži njihov kandidat. Uz pretpostavku da su birači poslušali ovu preporuku možemo zaključiti kako bi HNS u slučaju samostalnog izlaska na izbore u Osijeku dobio svega 1,89% glasova.

Devet glasova manje od Picule dobio je HDSSB-ov nositelj liste dr.Stjepan Ribić kojega je u Osijeku zaokružilo čak 48,5% njihovih glasača.

 

Najveće iznenađenje izbora u Hrvatskoj, a tako i u Osijeku, svakako je Ruža Tomašić koja je uvjerljivo pobjedila svoje kolege na HDZ-ovoj listi. Kada bismo ovaj rezultat kao u slučaju HNS-a preslikali na grad Osijek, Ruža Tomašić dobila bi 7% glasova što je mnogo više nego što po anketama osvaja njezina stranka HSP Ante Starčevića. Očito kako su mnogi HDZ-ovci, u nedostatku Slavonaca ili Baranjaca na njihovoj listi, zaokruživali Ružu Tomašić. Pored toga neosporno kako je Tomašić profitirala na raspravi sa sve manje popularnim premijerom Milanovićem.

U Osječko-baranjskoj županiji najveći broj glasova dobio je HDSSB-ov Stjepan Ribić osvojivši 4679 glasova.
Iza njega slijede Tonino Picula (3845), Biljana Borzan (3451), te Ruža Tomašić (3150).