Svijet

ZLO KOJE PRIJETI HRVATSKOJ

Afganistan kolijevka heroina. Droga se u Kabulu prodaje kao kruh

KABUL –Afganistan proizvodi 90 posto svih opijatskih droga u svijetu, mada donedavno nije bio i najveći konzument istih, ali je sada više od milijun od ukupno 35 milijuna Afganistanaca ovisno od narkotika - što je zapravo najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u svijetu.

Plantaža maka   FOTO:BBC
Piše: Republika.eu / BBC

Razlozi iz kojih se toliki broj Afganistanaca okreće drogi su složeni, a jasno je da su desetljeća  nasilja odigrale u tome važnu ulogu, prenosi BBC.

Mnogi koji su iz te zemlje pobjegli pred nasiljem u posljednjih 30 godina našli su utočište u Iranu i Pakistanu, gdje je broj narkomana odavno visok, a sada se vraćaju kao ovisnici, navode službeni izvori iz te zemlje.

Tu je i nezaposlenost, koja danas prestiže čak 40 posto, jedan od faktora je i sve veća dostupnost heroina, koji se u posljednjih 10 godina rafinira iz sirovog opijuma u samom Afganistanu, a opijum se već stoljećima koristi u toj zemlji kao „univerzalni lijek”.

Kupiti heroin u Kabulu je „kao da kupujete kruh”, kažu ovisnici, navodeći da jedan gram stoji oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom uglu svake ulice.

Žene i djeca čine čak oko 40 posto ovisnika od droge u Afganistanu, a malobrojni su oni kojima se pruža pomoć u savladavanju tog problema, s obzirom na mali državni proračun u te svrhe.

U samom centru Kabula, na kamenitim obalama istoimene rijeke, narkomani se okupljaju kako bi kupili i konzumirali heroin, na mjestu koje je sinonim za bijedu i propadanje.

Usred bijela dana, desetak odraslih muškaraca i tinejdžera sjede u parovima, sa kapuljačama na glavama, pušeći i ubrizgavajući drogu, a među njima su i jedan liječnik, jedan inženjer i jedan prevodilac.

Tarik Sulejman iz lokalne organizacije za borbu protiv ovisnosti od droge „Nadžat”, redovno dolazi ovdje u pokušaju da uvjeri ovisnike kako bi počeli sa liječenjem.

Već gubimo svoju djecu u samoubilačkim ili bombaškim napadima, ali je ovisnost od narkotika sada još jedna vrsta terorizma koja ubija naše sunarodnjake”, kaže on.

Džavid (18), porijeklom sa sjevera Afganistana, koristi heroin već 10 godina, a na drogu ga je navukao stric dok je bio mali, kako bi vrjednije radio u polju.

„Mrzim svoj život. I svi me mrze. U ovim godinama bi trebalo pohađati školu, a ja sam narkić”, kaže on.

Otac mu je umro, a bolesna majka, u stalnoj brizi za njega, prosi na ulici da bi mu platila dnevnu dozu droge kako ne bi krao i strahuje da će joj sin, poslije njene smrti, skončati u snu ispod mosta zajedno sa drugim narkomanima.

Takva je sudbina većine teških ovisnika, koje policija svakodnevno tuče i rastjeruje, a ponekad ih i baca u rijeku.

U trenutku kada se Afganistan suočava sa toliko problema na tako mnogo područja, izgledi da vlast pobjedi u ratu protiv droga čini se vrlo neizvjesnim.