EU

EU

Utaja poreza i pranje novca odnosi preko trilijun eura godišnje

Najveće europske zemlje postavile su temelje za nastojanje sprečavanja gubitka preko trilijuna eura svake godine na utaji poreza i pranju novca, unatoč protivljenju Austrije za pristup Unije privatnim bankovnim računima.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Nakon prvog dana razgovora između ministara financija eurozone usmjerenog na ''bailout'' pitanja,  Algirdas Semeta, član Komisije za oporezivanje, carine, statistiku, reviziju i sprečavanja prijevara rekao je da očekuje promjene u pogledu automatskog dijeljenja podataka korisnika bankovnih podataka preko granica unutar nekoliko tjedana. Početak rješavanja tog sve većeg problema u vrijeme visoke nezaposlenosti i smanjene gospodarske aktivnosti se očekuje 22.svibnja na sastanku EU čelnika.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je istaknuo da će sve države članice sudjelovati u automatskoj razmjeni informacija. Schaeuble se pojavio u petak navečer uz svoje kolege iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Poljske i Španjolske, svaki tvrdeći da građani zahtijevaju  pravednost kada je u pitanju plaćanje poreza, pogotovo u ovim teškim vremenima.

EU je za pooštravanje kontrole utaje poreza i pranja novca još od globalne financijske krize započete 2008 kada je istaknut problem.

Luksemburg je zajedno s  Austrijom, više puta blokirao zakonodavne promjene, ali prošli tjedan su pokazali spremnost za određene akcije u kontroli bankovnih računa u 2015.

Austrijska ministrica financija Maria Fekter je inzistirala u Dublinu na privatnosti pojedinca, no spremni su na određene korake u rješavanju ovog problema.