Lokalni izbori

ISTRAŽIVANJE

Marušiću prednost ispred Grubišića u drugom krugu izbora za župana Brodsko-posavskog

Nastavljamo sa serijom istraživanja javnog mijenja uoči lokalnih izbora koji se održavaju u svibnju. Donosimo vam istraživanje za Brodsko-posavsku županiju.

Prema rezultatima istraživanja stanovnici ove županije u prvom krugu najviše glasova dali bi sadašnjem županu Danijelu Marušiću (HDZ-HSP A.S-HSS). On osvaja 34,38% glasova što je za nekoliko postotaka manje nego na izborima 2009. kada je osvojio 41%. 

U drugom krugu Marušić bi se trebao sučeliti s HDSSB-ovim saborskim zastupnikom Borom Grubišićem koji u prvom krugu osvaja 19,5% glasova.

Iza njih dvojice smjestili su se Mijo Kladarić iz Kukiriku koalicije s 12,4%. Veliki je ovo pad s obzirom da je 2009.  upravo kandidat SDP-a i HNS-a Mato Gavran tijesno izgubio u srazu s Marušićem. 

Ostali kandidati su ispod 5%, a neodlučnih je čak 25,6%.

U drugom krugu Danijel Marušić vodi s 41,2%. Boro Grubišić dobiva 28,24%, dok je neodlučnih 30,56%. Pretpostavlja se da su neodlučni birači Kukuriku koalicije, te obojica kandidata morati pridobiti glasove lijevog spektra.

U županijskoj skupštini su rezultati drugačiji u odnosu na kandidate, pa je tako najjača SDP-ova lista s 21,1%, a slijedi HDZ s 19,44%. HDSSB je treća politička snaga s 11,63% ispred NL Mirka Duspare koja dobiva 10,8% dok Laburisti osvajaju 6,98.

Ostali ne prelaze izborni prag.

Zanimljivo je kako kanidati HDZ-a i HDSSB-a dobivaju više glasova od stranačkih lista, dok je obrnuta situacija kod SDP-ovog kandidata Kladarića. Čini se kako ga pristalice Kukuriku koalicije nisu prepoznali kao pravog kandidata te su se njihovi glasovi rasporedili drugim kandidatima.

Čini se kako je Marušić u ovom trenutku u prednosti, no ukoliko Boro Grubišić u 2. krugu uspije privući SDP-ove glasače čeka nas neizvjesna utrka za Brodsko-posavsku županiju.