EU

EUROPSKA UNIJA

Korupcija u uniji vrijedna 323 milijarde eura

Istraživanje je pokazalo povezanost između stope korupcije i proračunskih deficita u zemljama Europske unije, osobito u Grčkoj i Italiji.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Izvješće o korupciji objavljeno od strane ''Hertie School of Governance'' iz Berlina pokazalo je stvarne troškove korupcije koji su itekako iznad ranijih procjena – 100 milijardi eura.

Stope su izračunate uzimajući Dansku, najmanje rangiranu korumpiranu zemlju u EU, kao referentne točke za procjenu ukupne gubitke nastale u zemljama EU u cjelini.

"To je skandalozno što su brojke puno veće nego što smo ranije mislili", rekao je njemački zastupnik Jens Geier koji je član Odbora za proračun Parlamenta.

Procijenjeni troškovi korupcije navodi se u izvješću iznose gotovo jednu trećina predloženog proračuna EU za 2014 - 2020.

Alina Mungiu-Pippidi, profesor na Hertie School i autor izvješća, izjavio je da svote pokazuju da institucije EU-a podcjenjuju problem korupcije te izjavio :

"Kao što se može vidjeti u izvješću, neke od glavnih posljedica korupcije su ekonomski problemi koji su vezani za prikupljanje poreza i visoke proračunske deficite." 

Španjolska, Grčka i Italija pokazuju jasnu regresiju u indeksu korupcije, unatoč tome što su dugogodišnje članice EU. Ovo pokazuje da zemlje članice moraju preuzeti svoju odgovornost u upravljanju EU proračunom.

"Trebamo europskog javnog tužitelja. To je jedini način, a to je prilika za EU kako bi zaštitila svoje financijske interese. Ali budite svjesni, vidjet ćete koliko će država članica biti protiv toga", rekao je na konferenciji Jens Geier, član odbora za proračun.