Događanja

OSIJEK

Osječko ljeto kulture za ulazak u EU

Osječko se ljeto kulture održava od 29. lipnja do 12. srpnja, što znači da Osijek tom manifestacijom ulazi u Europsku uniju.

Ljeto kulture 2012., predstava Unterstadt   FOTO:ljetokulture.osijek.hr
Piše: Republika.eu / STV

'Razgovorima s određenim veleposlanstvima, zemljama i gradovima prijateljima dogovorili smo načelan program koji se i dalje pročišćava', rekla je Danijela Lovoković, zamjenica gradonačelnika Osijeka i predsjednica Organizacijskoga odbora OLJK-a 2013.

Programi su dosadašnjih Osječkih ljeta kulture ocjenjivani dobro osmišljenima i na visokoj razini, a redovito su odlično posjećeni: 'Nadam se da ćemo napraviti dobar program, dostojan Osječana i grada Osijeka te  da ćemo  na pravi način predstaviti svoj grad  Europskoj uniji', dodaje Danijela Lovoković.

No, sve je to, zapravo, trebalo izgledati drukčije, budući da je program za ulazak u Europsku uniju na razini Hrvatske trebalo osmisliti i sufinancirati Ministarstvo kulture

Danijela Lovoković objašnjava: 'Trebalo je biti tako da se u svakom gradu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i određeno financiranje, osmisle i organiziraju događanja koja su trebala biti dio središnje proslave ulaska u Europsku uniju. No, od toga se odustalo, tako da će se Ministarstvo pobrinuti samo za središnju proslavu u Zagrebu.'

No, Osijek je spreman i za takve uvjete te će se gradska uprava pobrinuti da građani Osijeka ulazak u zajednicu europskih država obilježe dostojanstveno i svečano.