EU

U SKLADU S PRAVILIMA EU

Luksemburg ublažava bankarsku tajnu

Suočeni sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog porezne evazije (izbjegavanja plaćanja poreza), Luksemburg je potvrdio da će provoditi pravila o automatskoj razmjeni podataka o bankovnim računima sa svojim partnerima iz EU od 2015.

Jean-Claude Juncker   FOTO:Wiktor Dabkowski
Piše: Republika.eu

"Možemo uvesti automatsku razmjenu informacija (bankovnih računa) od siječnja 2015.", izjavio je premijer Jean-Claude Juncker.

Za Luskemburg važan sektor financijskih usluga, za kojeg kritičari kažu ima velike koristi od snažne tradicije čuvanja bankarske tajne za privlačenje sredstava, spreman je za promjene, a financijski sektor ne ovisi u potpunosti o bankarskoj tajni, rekao je Juncker.


Isto tako je naglasio da Luksemburg ne zarađuje na pranju novca i utaji poreza, dodavši da je došlo do teškog pritiska iz SAD-a.

Prema sadašnjim pravilima EU, zemlje bi trebale pomoći jedne drugima kod borbe s poreznom evazijom kroz razmjenu podataka o bankovnim računima.

U siječnju 2015. pravila se mijenjaju tako da bi takva razmjena informacija automatski bila provođena i za životno osiguranje, mirovinsko i ulaganja u nekretnine.

Ranije ovog tjedna ministar financija Luksemburga Lux Frieden poručio je da je zemlja spremna za radikalne promjene u pogledu bankarske tajne ističući važnost novog američkog zakona kojim su obuhvaćeni međunarodni porezni podaci.