Svijet

POLITIČKA PANIKA U SRBIJI

Pajtić "odvaja" pokrajinu Vojvodinu od Srbije 10. travnja!?

Vojvođanski premijer raspravu o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine kao pokrajine najavio za 10. travanj, na dan kad je u Drugom svjetskom ratu proglašena Nezavisna Država Hrvatska, jadikuje beogradski Kurir.

Bojan Pajtić   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Kurir

BEOGRAD - "Tajni plan"-Bojana Pajtića.

U trenutku kad se Srbija suočava s jednom od najtežih odluka u svojoj novijoj povijesti i grčevito se bori za rasplet kosovske krize, kao i s nastavkom europskog puta boreći se s pritiscima iz EU i međunarodne zajednice, premijer Vojvodine Bojan Pajtić je odlučio da praktično zabije nož u leđa državi najavom da će pokrajinska skupština u srijedu donijeti "deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine", koja su navodno ugrožena, što je protumačeno kao uvod u senzacionalizam, najavljuje Kurir.

Iza opasne deklaracije krije se, kako saznaje Kurir, namjera pokrajinskog rukovodstva s Pajtićem na čelu da na mala vrata izbori kako bi Vojvodina sama potražila svoj put ka Evropskoj uniji ukoliko Srbija upadne u teške ekonomske probleme. Uvod je napravljen listopada 2011, kad je Vojvodina prva, prije Srbije, otvorila svoj Ured u Bruxellesu i proglasila se „europskom regijom“. Po sličnom modelu koji sada Pajtić koristi i crnogorski političari su 2002. tvrdili kako nemaju namjeru odvojiti se od Srbije, već da samo žele „brži put u EU“. Međutim, što se je dalje događalo svima je poznato. Sve je to skupa završilo proglašenjem neovisnosti Crne Gore.

Srbijansku javnost naročito iritira činjenica da je Pajtić raspravu o Prijedlogu deklaracije najavio za 10. travanj, na dan kad je u Drugom svjetskom ratu, kako kaže Kurir, "proglašena kvislinška i ustaška Nezavisna Država Hrvatska.", u čemu Kurir vidi nekakvu simboliku.

Dužnosnik SNS Goran Knežević ocijenio je da je najavljena deklaracija „prvo javno priznanje secesionističkih težnji“ Vlade Vojvodine i „dijela DS koji vodi Pajtić“. 

DSS je pozvao lidera DS Dragana Đilasa da se izjasni o tome da li podržava „sramnu politiku svog zamjenika“ Pajtića, čija je politika sadržana u deklaraciji u kojoj se navodi da je „Vojvodina voljom građana u sastavu Srbije“, čime „Pajtić javno poručuje kako se ta volja građana može i promijeniti, na način da Vojvodina više i ne bude u sastavu Srbije“.

- To je najjasnija prijetnja separatizmom koja je ikad došla iz Vojvodine. Pajtić se tim najavama pridružio na isti način na koji su nekad komunistički dužnosnici Vojvodine i Kosova surađivali u namjeri da se Srbija baci na kljeena i razbije - istakao je glasnogovornik Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov, navodeći da je Pajtić inicirao donošenje deklaracije posle najave Hashima Tachija o mogućnosti zauzimanja silom sjevera Kosova, prenosi beogradski Kurir.