Ljubav & sex

LJUBAVOLOGIJA

SOS za ljubavne nevolje

Što učiniti kada nam netko slomi srce? Kako se postaviti kada sami poželimo otići? Profesorica psihologije Mirjana Krizmanić za cosmopolitan.hr odgovorila je na mnoga učestala i bolna pitanja kada je riječ o ljubavnom krahu.

Ilustracija   FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Zašto nas ljubavne krize pogađaju jače od svih ostalih? One su nam naročito bolne jer počinjemo vjerovati da nismo zaslužili biti voljeni, nikad nećemo naći nekog tko će nas zaista voljeti i da “svatko nekog ima samo sam ja sama“. Istina je da je teško biti ostavljen, ali to ne znači da nas netko drugi neće voljeti, možda i više i ljepše.

Imate li neki lijek? Ljubavne krize bole i zato što smo najčešće u takve odnose ugradili ne samo mnogo emocija, nego i mnogo nada i očekivanja, a sad se sve to urušilo. Zato si kažite:“Glavno da sam zdrava, a sve će ostalo već doći na svoje mjesto.“ Ne treba svoju ljubavnu bol njegovati i svaki je dan zalijevati suzama. Duže će vas boljeti.

Recimo da u osnovne škole uvedu ljubavologiju. Kako biste obradili temu pristojnog prekida? Kao prvo, trebali bi znati da se rijetko kad ljudi rastaju sporazumno i to zato što ih je oboje istodobno “prošla ljubav”. Uvijek netko prvi želi otići, a drugi želi nastaviti vezu pa ne možemo imati iste savjete za obje strane.

Što kad mi poželimo otići? Onaj koji želi otići trebao bi to učiniti obazrivo, da ne povrijedi osobu koju napušta, da joj ne zgazi samopouzdanje i samopoštovanje. Najbolje je pošteno reći razlog zbog kojeg želi prekinuti vezu (pa makar to bila i nova ljubav), a onoj osobi koju se napušta biste trebali izbjegavati ponudu za prijateljstvom.

Što izbjegavati? Fraze iz sapunica i ljubavnih filmova te razgovarati mirno, otvoreno i uljudno. Mnogo više savjeta treba onom koji će biti napušten, a to je češće djevojka ili žena. Ženama svih dobi dala bih isti savjet – kad vidite da “vaš čovjek” postaje s vama nestrpljiv i nervozan, da sve više izlazi i da ima sve manje vremena za vas, da je radije sa svojim prijateljima nego s vama, da je doma trajno umoran, tada je najbolje da sami prekinete taj odnos. Tako ćete izaći manje ranjeni nego ako inzistirate na dugačkim razgovorima u kojima ćete analizirati svaki trenutak koji ste proveli zajedno.

● A što nipošto ne činiti? Plakati, predlagati još jednu šansu, još jedan razgovor, tumačiti navodne izvore nerazumijevanja, obećavati da ćete se promijeniti... Ljubav se ne može iznuditi, a najmanje ljubav na odlasku. Najbolji je mogući način kad se oboje slože da će se mirno i bez mnogo riječi rastati da ne bi razorili i sve lijepo što su imali.