EU

AKCIJA PROTIV GIGANTA

Šest zemalja EU pozivaju Google na zaštitu privatnosti

Kako donosi Cnil, francuska agencija za zaštitu podataka, vlade šest zemalja članica EU poduzimaju korake protiv američkog giganta Google kako bi konačno poslovao u skladu sa zakonodavnom regulativom Unije u području zaštite privatnosti korisnika.

Mountain View, California; Google.   FOTO:Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su korake sukladno odredbama njihovih nacionalnih zakonodavstva u smjeru pritiska na Google kako bi uskladio svoju politiku zaštite privatnosti s europskim propisima.

U listopadu 2012. agencije za zaštitu podataka 27 zemalja članica EU upozorili su Google da njegova nova politika zaštite privatnosti nije u skladu s europskim zakonima te su dale četiri mjeseca da se naprave nužne izmjene ili će biti prisiljeni poduzeti pravne korake, odnosno tužbu. Kako je rok istekao u veljači, nekoliko europskih Agencija je uspostavilo radnu skupinu koja će nastaviti koordiniranu akciju protiv Googlea.

Cnil je dodao da nije došlo do nikakvih promjena u Google-ovoj politici zaštite privatnosti nakon sastanka 19. ožujka između samog Google-a i radne skupine sačinjene od agencija za zaštitu podataka Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Cnil navodi da je Google obaviješten o pokretanju postupka.

Google je u ožujku 2012. u sklopu svoje nove politike privatnosti omogućio praćenje korisnika diljem raznih usluga kako bi razvijali ciljano oglašavanje, unatoč oštrim kritikama američkih i europskih društva za zaštitu potrošača. Taj potez pojednostavljuje i objedinjuje narušavanje privatnosti korisnika pomoću raznih usluga kao što su Gmail, YouTube, sustav Android, društvene mreže i pretraživači interneta.

Google je u više navrata izjavio da njegova politika privatnosti poštuje europsko zakonodavstvo.