Požeško-slavonska

POŽEGA

Predstavljena izložba slika generala Feldija

Franjo Feldi, general pukovnik HV u mirovini, predstavio se Požežanima izložbom slika u Gradskom muzeju Požege.

Piše: Republika.eu

Izloženo je preko 30 skica, crteža, portreta i slika koje predstavljaju dokument vremena Domovinskog rata, kojima se ratnik i slikar predstavlja jedinstvenom emotivno proživljenom pričom sjećanja na Oluju, Drenov klanac, Dubrovnik, Maslenicu, Plitvice..., suborce i prijatelje portretima Lederera, Gavrana, Pauka, Jovića i drugih, pa i vlastitim autoportretom.

"U vrijeme kad branitelji pozivaju na prosvjede pozvali smo vas na izložbu, mislim da ćemo izložbom pokazati upravo dio sjećanja na Domovinski rat i dio onoga što je autor proživio", rekao je na otvorenju izložbe Krešimir Pavelić, brigadir u mirovini, predsjednik UDDVDR-a i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Izrazio je zadovoljstvo što u ovim teškim vremenima branitelji mogu doprinijeti izložbom slika, kojima vraćaju sjećanja na Domovinski rat.

Predstavljajući izložbu Lidija Španiček, muzejska savjetnica je naglasila kako crteži imaju težinu dokumenata koji s jedne strane predstavljaju objektivno značajan zabilježeni događaj ili osobu, a s druge strane oni su osobna predodžba i subjektivni doživljaj motiva. "Djela generala Franje Feldija, gledajući kao osobu s likovnim darom, imaju specifičnost. Ona usprkos temi rata, gdje umjetnik nastoji biti objektivan u prikazivanju značajnih događaja i branitelja, ne zaboravlja ni prirodu, pejzaže koji su u svojoj ljepoti kontrast osnovnoj temi. On crtački bilježi i simbolično, jedva primjetnu paukovu mrežu, a naoružanje prekriva snijegom u pejzažu koji slikom kao da dominira svojom ljepotom."

"Nije bilo lako praviti skicu na koljenu ili za vrijeme prevoženja u terenskom vozilu, ili po povratku uz crtanje ratnih planova budućih operacija, napraviti sjećanja gdje sam bio i što sam zapamtio", rekao je general Feldi, prisjećajući se i likova sa svojih crteža kojih više nema među živima. Tu su i dvije slike „krvavog Uskrsa“ kada su se prvi redarstvenici sukobili s onima koji su već tada najavili žestinu Domovinskog rata i stradanja koja su uslijedila. Odao je priznanje svim braniteljima koji su na bilo koji način pomogli da ostvarimo svoje snove i planove i koji su na bilo koji način stradali."Kad gledamo ove slike sjetimo se i njih, uz dužno poštovanje, jer da nije bilo njih, ne bi bilo niti ove izložbe", zaključio je Feldi.