Osječko-baranjska

USKRSNA PORUKA NADBISKUPA SRAKIĆA

Čovjek treba pronaći unutarnju nadu

Molimo za one koji su preuzeli odgovornost u društvu da što prije pronađu ključ preobrazbe na svim područjima te da stvore uvjete da građani mogu živjeti normalnim životom. Rekao je to danas monsinjor Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup, upućujući Uskrsnu pastirsku poruku.

Nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Najgore bi bilo prepustiti se tugovanju. Treba pronaći unutarnju nadu, onu božansku iskru u čovjeku koja mu ne dopušta mirenje sa sudbinom, poruka je monsinjoraMarina Srakića. Rekao je da ni oni koji su dobili povjerenje naroda da ih vodi nisu dovoljno mudri pronaći izlaz.

"Tu i tamo se nešto tapka, nešto traži, ali rezultati nisu Bog zna kakvi!"

Budući da je, zbog ranije dogovorenoga posjeta, u Rimu bio baš u vrijeme izbora Pape Franje, prenio je i svoje prve dojmove.

"Dakako da je sve iznenadio svojim nastupom. Prve riječi kada je pozdravio 'Bona sera', ja sam se pitao je li to katolik?!"

Prokomentirao je i Papin poziv na skromnost i odricanje.

"A što se tiče toga da on jednostavno si kuha, pa ni mi đakovački biskupi 60 godina nemamo svoje kuhinje, idemo na jelo zajedno sa studentima i profesorima i svećenicima. Nismo trebali čekati papu Franju da nam drži lekcije, je li tako."

Također, rekao je i da živi skromno, a u salonima kao  što je ovaj samo prima goste.

Podsjetio je i na Papinu uputu da crkva mora doći tamo gdje su nevolja i bijeda, da mora izaći iz svojih biskupskih dvora i velikih samostanskih zgrada.

"Kada se nešto mijenja to ti je isto kao kad želiš uzbibati ocean. Ja mislim da je upravo izbor ovoga pape prilika kada se crkva doista mora zamisliti."