EU

'HRVATSKA - 28. EU ČLANICA'

Raspisan natječaj za obilježavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj raspisala je natječaj 'Hrvatska - 28. EU članica', kojim će se obilježiti pristupanje Hrvatske europskom društvu, a najbolji radovi bit će nagrađeni.

Ilustracija   FOTO:Zeljko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Cilj natječaja je podići svijest vezano za pitanja koja se tiču Europske unije te obilježiti hrvatsko pristupanje planirano za 1. srpnja ove godine. Natječaj je otvoren do 20. svibnja, a sastoji se od tri kategorije. 

Za prvu se mogu prijaviti učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda, a moraju napraviti kartu Europske unije koja uključuje 28 zemalja članica, s Hrvatskom kao 28. članicom. Na natječaj se prijavljuju cijeli razredi, a ne učenici individualno. Tri najbolja razreda osvojit će stolno računalo za svoj razred i jednodnevni izlet u park prirode Lonjsko polje.

Druga kategorija namijenjena je učenicima srednjih škola, koji trebaju osmisliti i nacrtati strip o Europskoj uniji, zemljama članicama ili Hrvatskoj u EU. Radovi se također mogu baviti pitanjima europskog građanstva i demokratskog sudjelovanja građana u EU te na taj način obilježiti i Europsku godinu građana 2013. Nagrade uključuju put u Bruxelles te tablet računala.

Treća kategorija namijenjena je profesionalnim i amaterskim dizajnerima, koji trebaju poslati svoja kreativna vizualna rješenja koja obilježavaju ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice. Uz vizualno rješenje, potrebno je osmisliti i uključiti prigodni slogan ili poruku. U ovoj kategoriji, tri najbolja rada će osvojiti novčane nagrade u iznosima od 15.000, 10.000 ili 5.000 kuna.

Autori najboljih radova u sve tri kategorije bit će objavljeni na internetskoj stranici Delegacije EU-a, a najbolji radovi bit će izloženi prilikom svečanosti dodjele nagrada, koja će se održati u drugoj polovici lipnja 2013. godine.

Više informacija o natječaju i pravilima dostupni su na internetskim stranicama www.delhrv.ec.europa.eu.