Svijet

NALAZI OBDUKCIJE

Ruski tajkun Boris Berezovski se objesio

LONDON - Londonska policija objavila je da je obdukcija pokazala da se ruski tajkun Boris Berezovski, koji je u subotu pronađen mrtav u svom domu u Berkshireu, objesio, prenosi BBC.

Policija je objavila da se ruski tajkun objesio.   FOTO:Chris Ison/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

67-godišnjeg ruskog oligarha u subotu je na podu kupaonice pronašao njegov zaposlenik, a prema rezultatima obdukcije, nije bilo tragova koji bi upućivali na nasilnu smrt ili borbu, ali provode se dodatni testovi. 

Policija je objavila i kako će rezultati ostalih pretraga, uključujući i toksikoloških i histoloških testova, vjerojatno biti poznati kroz nekoliko tjedana.

Forenzička ispitivanja i detaljna pretraga njegovog imanja potrajat će još nekoliko dana.

Berezovski je posljednji put viđen u petak navečer oko 22 sata i 30 minuta, a pronalazak njegovog mrtvog tijela prijavljen je u subotu u 15 sati i 18 minuta.

Ruski tajkun živio je u Velikoj Britaniji od 2000. godine, a obogatio se u 90-ima nakon privatizacije državne imovine raspadom Sovjetskog saveza. Preživio je nekoliko pokušaja atentata, među kojim i napad bombom u kojem je obezglavljen njegov vozač.

2003. godine dobio je politički azil u Velikoj Britaniji jer mu je život u Rusiji bio ugrožen. Protiv njega su zbog raznih malverzacija, prijevara i pranja novca u Rusiji podignute brojne tužbe i pokrenute istrage, a Berezovski je tvrdio da se radi o politički motiviranim procesima, koje je protiv njega vodio Vladimir Putin. Nekad je bio njegov bliski suradnik, ali su se razišli 2000. godine kada je kontroverzni poduzetnik emigrirao u Veliku Britaniju, a od tada je bio žestoki kritičar ruskog predsjednika.

Engleski mediji prenose kako se njegovo bogatstvo zbog skupih sudskih sporova posljednjih godina znatno smanjilo, zbog čega je pao u depresiju. U 2011. godine je navodno izgubio više od 100 milijuna funti u brakorazvodnoj parnici, a lani 3 milijarde funti u sporu s vlasnikom Chelseaja, Romanom Abramovičem.