EU

HRVATSKA ISPUNILA SVE UVJETE ZA PRISTUPANJE

Iskoristite 650 milijuna € u prvih 6 mjeseci!

U Banskim dvorima traje izvanredna sjednica Vlade na kojoj sudjeluje povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle.

Štefan Füle, povjerenik EU za proširenje   FOTO:Jurica Galoić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Priopćenje Europske komisije Europskom parlamentu i vijeću

[10:50]
Povjerenik se jutros sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem, a na izvanrednoj sjednici predstavit će posljednje izvješće Europske komisije o monitoringu priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji i to za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost.

"Bilo bi slavodobitno reći da je posao završen - završen je ovaj dio posla, ovo je kraj početka", rekao je na početku sjednice premijer Zoran Milanović. Naglasio je da imamo zakonodavni i karakterni aparat za to da do kraja mandata ove Vlade uđemo u Schengen.

"Čast mi je što sam s vama surađivao da Hrvatsku dovedemo u EU", istaknuo je povjerenik Štefan Füle na početku izlaganja te naglasio kako je Hrvatska ispunila sve uvjete u ova tri poglavlja.

"Hrvatska je ispunila sve uvjete u poglavlju Tržišno natjecanje. Ostvaren je plan za restrukturiranje Brodosplita, a zajedničkim naporima ćemo se truditi i dalje da se i za 3. maj postigne isto. Ispunjeni su svi uvjeti i za Pravosuđe i temeljna prava: strukturne mjere koje je poduzelo Ministarstvo pravosuđa za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja predmeta, što je iznimno važno. Što se tiče sukoba interesa i zadaće od siječnja - i tu je također ispunjen zadatak - Povjerenstvo je uspostavljeno, utemeljeno i počinje s radom. Željeli bismo da se to dogodilo ranije, da je Povjerenstvo ranije uspostavljeno, međutim, vjerujemo da ga čeka dosta posla.

Što se tiče vladavine prava, to je također iznimno važno, borba protiv korupcije, strukturni fondovi, također su dio onoga što uvijek naglašavamo. Ali trebat će uložiti još truda kako bi se nekažnjivost rješavala na nepristran način i riješili zaostaci od rata. Što se tiče 24. poglavlja, a to je sloboda i sigurnost, treba provoditi odlučne mjere protiv trgovine ljudima u okviru schengenskog režima. Hrvatska općenito ispunjava uvjete po svim poglavljima, Hrvatska je pokazala svoju sposobnost da ispuni sve druge obveze na vrijeme prije pristupanja", rekao je Füle.

Povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva je naglasio i kako strukturni fondovi pružaju veliku priliku Hrvatskoj da se izvuče iz recesije. "Hrvatskoj će na raspolaganju biti 655 milijuna eura u prvih 6 mjeseci na raspolaganju kad uđe u EU. To su prilike koje se trebaju iskoristiti", naglasio je dodavši da je Hrvatska odličan primjer zemljama u regiji.

"Zamor proširenja? On se nije nigdje manifestirao, no to ne znači da nismo od toga umorni, no radi se o drugim stvarima, malo smo se zamorili od reformi. Vjerujem da će ova predanost ciljevima koje imamo na zapadnom Balkanu biti nešto gdje ćemo zajednički djelovati. Ratifikacijski instrument ćemo 30. lipnja poslati u Rim, a pristupanje slijedi 1. srpnja. Sve je to pri kraju, doista smo odlično odradili stvari zajedno, te vam ja na ovom posebnom danu čestitam. Čestitam vam na odlično odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi Hrvatska 1. srpnja postala punopravnom članicom EU. To ne znači samo proširenje, već i jačanje EU", rekao je Füle.


[10:34]
Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle jutros se sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Razgovarali su o budućem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, ali naravno i o posljednjem izvješću koje Füle u ovim trenucima predstavlja na izvanrednoj sjednici Vlade.

"Hrvatska je ispunila sve zahtjeve koji su pred nju stavljeni", poručio je predsjednik Ivo Josipović i zahvalio svim dosadašnjim šefovima Vlada i saborskim zastupnicima, ali i svima onima koji su omogućili da se Hrvatska nađe u prestižnom europskom društvu.

Povjerenik Füle još uvijek nije htio otkriti detalje izvješća, ali je naglasio kako ono reflektira uložene napore hrvatske Vlade da ispuni i preostale obveze.

"Izvješće je pozitivno i ono otvara vrata zadnje faze ratifikacijskog procesa. To je još posljednji instrument prije nego prvog srpnja za Hrvatsku počne jedno novo poglavlje", rekao je Füle, koji je također čestitao hrvatskom timu i naglasio kako će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji učvrstiti ulogu europskih institucija te da će od hrvatskog članstva benfit imati i ostale zemlje na zapadnom Balkanu.


[07:47]
Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle na izvanrednoj sjednici Vlade predstavit će završno izvješće o monitoringu, uz ocjenu da je Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji.

Da u izvješću stoji da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji, pohvalio se prije 10-ak dana premijer Zoran Milanović, nakon što se u Briselu sastao s predsjednikom Europske komisije

"Ta priča je gotova. Dakle, svoj posao smo obavili", istaknuo je Milanović.

Da očekuje u punoj mjeri pozitivno izvješće jučer je istaknula i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Znamo sami što smo rješavali. Ispunili smo sve obveze definirane u deset točaka i očekujemo zeleno svjetlo", zaključila je u priopćenju potpredsjednica Vlade i inoministrica Vesna Pusić.

Preostali su još samo prijevodi europske pravne stečevine koji bi , prema najavama Pusić, trebali biti gotovi puno prije srpnja. Očekuje se da će u završnom zaključku biti naglašeno da Zagreb treba nastaviti odlučnu borbu protiv korupcije, te da će biti istaknuta važnost nastavka suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.