Osječko-baranjska

SURADNJA S TALIJANIMA

Tri projekta za unaprjeđenje vinarstva

Vinarstvo i vinogradarstvo među najperspektivnijim su industrijama u Osječko-baranjskoj županiji koje posljednjih godina postižu sve bolje rezultate, no prostora za rast i dalje ima.

Berba grožđa   FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

U suradnji s talijanskom Regijom Friuli Venecija Giulia Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Osječko-baranjska županija pokrenuli su tri projekta vezana uz unaprjeđenje vinarstva, a izaslanstvo Regije posjetilo je danas Osijek.

Prijateljstvo Regije Friuli Venezia Giulia iOsječko-baranjske županije počelo je još 2000.-e godine kada je ova regija sudjelovala u projektu kojim su osigurana tri i pol milijuna Eura za potporu malom i srednjem poduzetništvu i socijalnim programima u hrvatskom podunavlju. Suradnja se od tada samo produbila.

"Suradnja između naše Regije i Osječko-baranjske županije krenula je iz solidarnosti, znači počelo je s programom obnove Istočne Slavonije prije više od deset godina, 13-14 godina i od tada smo nastavili surađivati u područjima vezanim uz prehrambeni sektor, poljoprivredni sektor, malo i srednje poduzetništvo"- Franco Iacop.

"Kasnije se ta suradnja nastavila na programima i projektima predpristupnih fondova Europske unije. Jabuka.net je jedan od tih projekata koji je izuzetno dobre rezultate polučio, dakako i zadovoljstvo kod naših voćara" - Vladimir Šišljagić.

Najnoviji plod ove suradnje tri su projekta vrijedna preko 100 tisuća Eura kojima je glavna svrha poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvodnje vina u Osječko-baranjskoj županiji, i to kroz razmjenu iskustava i znanja sa stručnjacima iz talijanske Regije koja je poznata po vinarstvu.

"Riječ je o tri projekta koji imaju različitu vremensku dinamiku. Krenuli smo sa Seenetom, pa smo nastavili s Inno wine-om, i završavamo s Agro wine-om, ali trenutno sva tri projekta traju, usmjerili smo ih prema vinogradarstvu i vinarstvu, s obzirom da je to sektor koji treba pomoć na povom području, s druge strane Friuli Venezia Giulia je vrlo jaka u tom sektoru po broju malih vinara i vinarija" - Ivana Jurić.

Uz savjetodavnu podršku vinarima u sklopu projekta raditi će se i na promociji i povezivanju vina i turizma, ali i opremiti će se laboratorij za analizu kvalitete vina na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

"Vrijednost laboratorija je preko 30 tisuća Eura. Laboratorij će raditi analize vina... suvremena oprema... Prehrambeno-tehnološki fakultet je osigurao prostor i kadar koji će raditi, i evo nadamo se da će laboratorij što prije zaživjeti i da ćemo kroz rad u laboratoriju doprinijeti unapređenju kvalitete i sigurnosti proizvoda koji će se raditi"- Drago Šubarić.

Već idućeg mjeseca vinari iz Osječko-baranjske županije posjetiti će vinarije u Italiji i najveći sajam vina u toj zemlji, a u sklopu projekta održati će se manifestacija na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture gdje će se predstaviti proizvođači vina iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Italije.