EU

VIŠE NEGO IKAD

Euroskepticizam i u Europskom parlamentu

Početak kampanje u izborima za Europski parlament obilježile su neke, ne baš europske teme. Političkim i medijskim prostorom protekli tjedan dominirali su glasovi koje bismo prije smjestili na Balkan nego u Europu. No euroskepticizam, pa čak i eurofobija nisu nepoznanica ni u Europskom parlamentu. Dapače, prođu li neki naši istaknuti euroskeptici na izborima, u Bruxellesu i Strassbourgu imat će dobro društvo.

Europski parlament   FOTO:Wiktor Dabkowski
Piše: Media Servis

Europa slobode i demokracije naziv je euroskeptične političke grupe u Europskom parlamentu. Formirana je nakon posljednjih izbora 2009. i sastoji se od deset političkih stranaka. Najveća je Neovisna stranka Ujedinjenog Kraljevstva s 11 mjesta te talijanska Sjeverna liga s devet. Talijani imaju još još jednog predstavnika, s liste Volim Italiju, a u grupi su pojedinici i stranke iz Belgije, Bugarske, Danske, Finske, Francuske, Nizozemske, Slovačke, Poljske, Grčke i Litve. Najglasniji član skupine je Britanac Nigel Farage koji je imidž izgradio na eurofobiji, između ostalog i kada je u pitanju Hrvatska.

"Europska unija upravo je potrošila milijun eura za napadnu promidžbu u korist pridruživanja, sa zgrada institucija vijore europske zastave kao da je sve već svršena stvar. Ali imate u Hrvatskoj i vrlo voljne pomagače jer stari komunisti još su tamo i još drže sve pozicije moći", istaknuo je Farage.

Ova je skupina izrazito protiv proširenja, a u ekonomskom smislu zalažu se za smanjivanje ovlasti Europske unije.

"Žele nametnuti još jače europske institucije kako bismo se borili protiv krize, koja eto još nije završila. Mi s druge strane želimo vratiti više suverenosti državama članicama, tako ćemo bolje rješavati krizu nego da stvaramo centralističku Europu", kaže Francesco Speroni koji dolazi iz Talijanske Sjeverne lige, separatističkog pokreta, koji je, prije godinu dana predstavio i svoju varijantu paneuropskog projekta. Novu državu Padaniju, sastavljenu od sjevernih talijanskih pokrajina i Švicarske, Austrije, Bavarske i Savoje.

Glasni protivnici Europske unije živciraju svoje kolege u Europskom parlamentu, između ostalog i zbog toga što bez pogovora primaju plaće od 8 tisuća eura.

Predsjednik parlamenta Martin Schultz nedavno ih je nazvao 'mentalno slabima' nakon čega su se u parlamentu danima vodile rasprave o govoru mržnje. Iako su ih pokušali minorizirati, ignorirati pa čak i eliminirati, euroskeptika je u ovom sazivu više nego ikad. Jer demokracija znači da biraju građani, i to između široke lepeze eurofila, euroskeptika, eurofoba, eurorealista.