EU

CIPAR ČEKA RJEŠENJE

Predsjednik Anastasiades na dogovoru u Bruxellesu

NIKOZIJA - Cipar prolazi najtežu gospodarsku krizu u povijesti. Na ulicama Nikozije ovih dana prosvjedi i nezadovoljstvo, zemlja strahuje od kraha bankovnog sustava i mogućeg izlaska iz eurozone. Sve banke u zemlji su zatvorene, a Cipar ima rok do sutra da prikupi 6 milijardi eura kako bi se kandidirao za novčanu pomoć Unije i MMF-a.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel   FOTO:Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zbog straha od gubitka posla, ciparskom prijestolnicom u subotu su marširali zaposlenici banaka. Uz parole kako su radnici prevareni, radna mjesta uništena, sindikalni vođe najavljuju štrajkove ako se Vlada odluči na drastične mjere, a građani su zbunjeni.

"Nitko ne zna što se zaista događa, samo ono što čujemo na vijestima svi su zbunjeni. Sve je kao i jučer- nema rješenja Jako sam nesretna i ljuta jer političari pričaju samo laži", kažu građani.

Ciparski parlamentarci do sad su podržali restrukturiranje bankarskog sektora kojem je prijetio bankrot, osnovali nacionalni fond solidarnosti te uveli mjere koje bi spriječile odlazak banaka. Konsenzus se još traži oko nameta za depozite u bankama.

Upravo je najava uvođenja 10-postotnog poreza na sve bankovne pologe izazvala prvi veliki val nezadovoljstva, a građani su poharali bankomate i masovno počeli dizati štedne uloge. Prije konačnog dogovora parlamenta ciparski predsjednik Nicos Anastasiades večeras je na još jednoj rundi razgovora u Bruxellesu.

"Pregovori su u delikatnoj fazi i situacija je teška", stoji u priopćenju ciparske Vlade. Cipru do ponedjeljka treba gotovo 6 milijardi eura da se kvalificira za financijsku pomoć od 10 milijardi kako bi izvukli zemlju iz krize. Iz Bruxellesa pak stiže poruka kako je pred njima duga noć i težak izbor. "Naporno radimo kako bi pomogli Cipru", istaknuo je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn uoči briselskog sastanka ministara financija.

"Ostaju nam samo teške odluke. Potpora Europe može pomoći kako bi se minimalizirala gospodarska šteta i zaštitile najranjivije skupine od posljedica financijske krize. Jasno je kako će budućnost Cipra biti teška, ali i oni su dio europske obitelji. Europska unija je uz njih i pomoći će im u ponovnoj izgradnji ekonomije", rekao je Rehn.

Na stolu je nekoliko ponuda, o kojima se mogla čuti i glasna rasprava i odobravanje ciparskih visokih dužnosnika. Jedan je da se ipak dozvoli jednokratno oporezivanje bankovnih depozita većih od 100 tisuća eura.

Predlaže se 25 postotno oporezivanje iznad navedenog iznosa u najvećoj ciparskoj banci ili četiri posto za depozite u drugim bankama. A na svjetskim su burzama od početka prošlog tjedna pale i cijene dionica - kao posljedica ciparskih financijskih problema.

Ulagači strahuju da bi kolaps otočnog bankovnog sustava i izlazak Cipra iz eurozone mogao utjecati i na ostale članice jer bi izazvao rast cijene zaduživanja, zbog čega se svi nadaju zadovoljavajućem rješenju ciparskih financijskih problema.