Osječko-baranjska

ULAGANJE U ZDRAVLJE

Zavod za javno zdravstvo bogatiji za vrijedne uređaje

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije najstručnija je i najbolje opremljena takva ustanova u Istočnoj Hrvatskoj. Mjere zaštite javnog zdravlja koje Zavod provodi zahtijevaju i visoku tehnološku razinu i kvalitetu opreme, a zavodu je danas župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić svečano uručio nove laboratorijske uređaje.

Piše: Republika.eu / STV

U ovom dijelu Hrvatske, sve do Zagreba Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije referentna je ustanova koja prati zdravstveno stanje stanovništva, analizira zagađenje, provodi programe prevencije bolesti i higijensko epidemiološke zaštite, kao i brojne druge aktivnosti. Uz visoku tehnološku opremljenost održava se i visoka stručnost zaposlenih.

"Ono što treba osobito istaknuti i što je vrijednost Zavoda za javno zdravstvo je ljudski faktor, ljudski potencijal. Ovdje je više od 35% visokoobrazovanih ljudi koji na izuzetno visokoj razini i stručnosti i znanja odrađuju ono što je u okviru djelatnosti zavoda za javno zdravstvo", kaže osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić.

Osječko-baranjska županija godišnje u Zavod ulaže između pet i šest milijuna kuna, a 270 tisuća kuna vrijednost je novih uređaja kojima je Zavod opremljen. Radi se o atomskom spektrofotometru, evaporatoru za pripremu uzoraka za analizu te još nekoliko manjih uređaja.

"Što se tiče vrsta analiza koje mi radimo, kratko ću vam samo reći, radimo sva određivanja, bilo organskih bilo anorganskih ili bilo kakvih drugih polutanata koji se mogu naći u hrani, vodi ili bilo kojem drugom matriksu koji se nalazi u okolišu a koji dolazi u kontakt direktno ili indirektno s ljudskim organizmom", rekla je Marina Valek, voditeljica Službe zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo.

A kako je danas najavio župan bliži se kraj radova na novom objektu Zavoda za javno zdravstvo u Drinskoj ulici gdje će biti smješteno nekoliko službi Zavoda. Vrijednost ovih radova je 16,5 milijuna kuna, a rok za dovršetak je mjesec dana.