Politika

MIOMIR ŽUŽUL

"Za Fimi mediju sam prvi put čuo iz medija"

"Ivo Sanader nikad mi ju nije spomenuo", posvjedočio je danas bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul na suđenju bivšem premijeru i šefu HDZ-a.

Miomir Žužul   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Media Servis

Slično ranijim svjedocima Sanaderove obrane, ni Žužul nije čuo za crni fond i plaćanja 'na ruke'.

"Za takvo nešto nisam čuo, štoviše, čak mislim da tada, u periodu  2003./2004. godine, crni fond koliko mi je poznato nije postojao, ali je postojala mogućnost anonimne donacije", rekao je Žužul.

Sa Sanaderom se Žužul i privatno družio, a pri prvom posjetu u Kozarčevoj potvrdio je dojam da je tadašnji premijer iznadprosječnog imovinskog stanja.

"Prvi put kad sam došao kod njega 2003. godine sam vidio da ima prilično impresivnu zbirku umjetničkih slika uglavnom hrvatskih autora", posvjedočio je Žužul.

Žužul, čije se napuštanje diplomacije povezivalo s brojnim aferama poput famoznog puta u Veronu, kao jedan od razloga razlaza sa Sanaderom naveo je i protivljenje predsjedničkoj kandidaturi Jadranke Kosor.

O suradnji s Fimi medijom, pak, svjedočili su bivši direktor Uprave autoceste Rijeka Zagreb Zlatko Korpar i bivši ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo. Obojica su navela da su bili jako zadovoljni agencijom koja je za ARZ odradila dva posla, a za Fond tri sveukupno vrijedna oko 8 milijuna kuna. Korpar, koji je ugovor s agencijom naslijedio od Jurice Prskala, naveo je da je suradnja nastavljena i nakon Sanaderova odlaska.

"Mogu samo navesti primjer, krajem 2009. godine, isto je bilo organizirano svečano otvaranje punog profila riječke obilaznice i otvarala je ondašnja premijerka Jadranka Kosor", rekao je Korpar.

I Mladineo tvrdi da mu Sanader nije naložio suradnju s Fimi medijom.

"Tko je donio odluku da se mora provesti edukacija?", pitala je sutkinja.

"Saborski odbor za okoliš. Inače, da nije bilo te odluke, Fond vejerojatno ne bi ušao u takav promidžbeni program", odgovorio je Mladineo.

Nakon što se, pak, na sudu jučer nisu pojavili Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson sutkinja Ivana Čalić upozorila je Sanaderovu obranu zbog nonšalancije svjedoka.

"Ako svjedoci misle da je poziv od strane obrane neozbiljan, nadam se da će poziv suda shvatiti na ozbiljan način, naročito zato jer nakon toga slijedi mogućnost dovođenja", poručila je Čalić.

Pjevači će tako na svjedočenje 2. travnja ovaj put biti pozvani sudskim putem.