Svijet

INAUGURIRAN PAPA FRANJO

Papa poručuje da moramo voditi brigu o najsiromašnijima

Na Trgu svetog Petra završena je ceremonija inauguracije Pape Franje. Uoči same mise, Papa je u papamobilu prošao kroz okupljeno mnoštvo i pozdravio se sa svima, a povremeno bi stao kako bi blagoslovio djecu. U propovijedi je poručio: "Čuvajmo jedni druge, posebno najsiromašnije"

Trg svetog Petra   FOTO:Francesco Fotia/Milestone Media/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:40]

"U obitelji trebamo paziti jedan na drugoga. Supružnici se trebaju paziti recipročno. Kasnije, kao roditelji moraju brinuti o djeci, a s vremenom, djeca postaju stražari i počinju brinuti za svoje roditelje", rekao je Papa."Moramo zaštititi čovječanstvo", nastavio je Papa i naglasio da se to odnosi posebno na one najsiromašnije, najslabije, najmanje važne, one koji su gladni, žedni, strance, one koji su goli i u zatvoru.

"Budite čuvari božjih darova", poručio je Papa čija je propovjed nekoliko puta prekidana pljeskom. "Molite za mene", poručio je vjernicima.

Na Trgu sv. Petra u Rimu je na desetke tisuća ljudi, a nazoči i više od 150 izaslanstava iz cijelog svijeta. U hrvatskom izaslanstvu je predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


[10:42]

"Na blagdan sv. Josipa, na Ratzingerov imendan nastavljam njegovim stopama", rekao je Papa u propovijedi i podsjetio na misiju Franje Asiškog te dodao da svi trebamo voditi računa jedni o drugima. Supružnici trebaju čuvati jedno drugo, svoju djecu, a ona kad odrastu postaju čuvari svojih roditelja.

"Budite čuvari božjih darova", poručio je Papa čija je propodvjed nekoliko puta prekidana pljeskom. "Molite za mene", poručio je vjernicima.

"Ne trebamo imati straha od dobrote niti od blagosti", rekao je Papa i poručio svima da samo onaj tko služi u ljubavi zna čuvati. Papa je također istaknuo da njegove poruke nisu upućene samo kršćanima već svim ljudima dobre volje.


[10:22]

Na njegov zahtjev papamobil se nekoliko puta zaustavio kako bi Papa blagoslovio djecu. Svečanost je počela oblačenjem Pape u svečano odijelo, a potom se spustio do groba Svetog Petra gdje se pomolio.

Procesijom Papa i kardinali krenuli su izvan bazilike. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran najavio je stavljanje palijuma na papina ramena što je i učinjeno, a dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano predao je Svetom ocu ribarski prsten.