Osječko-baranjska

HSS

Za Vladu su seljaci paraziti proračuna, a ne prioritet

Osječko-baranjska organizacije hrvatske seljačke stranke oglasila se danas priopćenjem kojega donosimo u cijelosti.

Branko Hrg i Zvonko Pongrac   FOTO:www.hss-obz.com
Piše: Republika.eu

Nakon što se situacija sa aferom aflatoksin polako privodi kraju, štete se zbrajaju barem one kod proizvođača mlijeka ne možemo ne zamijetiti kako u Hrvatskoj za tu aferu nitko nije odgovoran. Ako malo odemo istočnije kod naših susjeda Srba situacija potpuno suprotna. Šteta je u Srbiji oko 125 miliona eura, a odgovornošću je dosada bilo kažnjeno 4 djelatnika ministarstva poljoprivrede (šefovi uprave za veterinu i fitosanitarnu sigurnost).
HSS Osječko-Baranjske županije, traži od ministra poljoprivrede da kaže točan iznos štete od ove afere i imena odgovornih pojedinaca ili institucija. Zašto je ovo bitno, zato da nam se slične stvari ne bi ponavljale iz godine u godinu (primjer nestalog žita iz Đakovštine).
Podsjećamo ministra da smo već u nekoliko navrata tražili njegovu ostavku zbog nestručnosti, na koju se je osvrnuo da se bavimo politikanstvom,što i ova afera potvrđuje da smo bili u pravu.
Danas od njega tražimo da se posavjetuje sa predsjednikom vlade pa ako vladi nije interes da se sazna istina neka kompletna vlada da ostavke, jer narodu je dosta vaše bahatosti i nestručnosti kojom urušavate temelje za koje su naši branitelji dali živote.
Također HSS smatra da smo sve ovo mogli izbjeći ili najvećim djelom smanjiti štetu. Naime znalo se da je prošla godina bila izuzetno sušna i da bi se mogli očekivati problemi sa skladištenjem u silosima i pojavom mikotoksina. Zbog svega toga smatramo da je zakazalo nekoliko institucija počevši od ministarstva poljoprivrede i njenih uprava veterinarstva i uprava sigurnosti hrane i fitosanitarne politike, pa sve do savjetodavne službe i agencije za hranu. Naime procjena rizika se morala prepoznati, a samim time pojačati službene kontrole stočne hrane i proizvodnje sirovog mlijeka, te dodatno educirati proizvođače mlijeka.
Ova afera nam pokazuje još jednu stvar, a to je da je da bi proizvodnja hrane u Hrvatskoj trebala biti pitanje nacionalne sigurnosti i prioriteta, zato što o njoj ovisi zdravlje građana RH i egzistencija proizvođača hrane. No za ovu Vladu seljaci su proračunski parazit, a ne prioritet što bi po nama u HSS-u trebalo biti.

Predsjednik ŽO HSS
Zvonko Pongrac