Požeško-slavonska

LIPIK

Osiguran otkup voća za sve proizvođače zapadne Slavonije

Splitska tvrtka "Frutarija" u Lipiku gradi hladnjaču vrijednu 3 milijuna eura.

Splitska tvrtka "Frutarija" u Lipiku gradi hladnjaču vrijednu 3 milijuna eura.   FOTO:Boris Scitar/Vecernji list

Splitska tvrtka "Frutarija" d.o.o. uskoro u lipičkoj poduzetničkoj zoni, na površini od jednog hektara, počinje gradnju hladnjače s ULO opremom. Objekt je vrijedan tri milijuna eura.

”Mi smo tvrtka u 50 postotnom ruskom vlasništvu a bavimo se otkupom voća ovdje u Hrvatskoj i potom izvozom u Rusiju. Nažalost, u tom procesu smo nailazili na probleme u smislu da dogovorimo otkup po jednoj cijeni a onda ju proizvođač poveća, pa nemamo prostora kamo s voćem i slično. Obzirom da na prostoru od Zagreba do Vukovara praktički nema ovako velike hladnjače koja u ULO komorama dugo može sačuvati voće, zaključili smo kako bi nam najbolje bilo sagraditi vlastitu hladnjaču i tako riješiti probleme koje smo imali u otkupu i izvozu.", rekao je Zlatko Matijašević, suvlasnik i direktor Frutarije, javlja Požeška kronika. 

Buduća hladnjača moći će primiti 3 milijuna kilograma voća, pretežno jabuka ali i krušaka, šljiva te drugog voća koje se proizvodi u zapadnoj Slavoniji kao i na širem sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Za gradnju hladnjače novac će uglavnom osigurati Frutarija, dijelom i kroz kredit, a 500 tisuća eura dobiveno je preko programa IPARD. 

 IZVOR: Požeška kronika