Gospodarstvo

TURIZAM

Vlada najavljuje rješavanje problema turističkog zemljišta

Uoči turističke sezone, Hrvatska dobiva novog ministra turizma. Darko Lorencin najavljuje da će nastaviti stopama svojeg prethodnika. Među ključnim izazovima hrvatskog turizma je i rješavanje problema turističkog zemljišta.

Darko Lorencin - novi ministar turizma   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Investitor odnosno poduzetnik koristi top nekretnine 15 godina i ne plaća nikome ništa. Dolazim iz te sredine i u detalje sam upoznat s takvim slučajevima, jasno da će jedan od prioriteta biti stavljanje resursa u funkciju turizma, ne pod svaku cijenu, idemo upravljati s tim proizvodom kako bismo ostvarili najbolje efekte", poručio je Darko Lorencin koji nasljeđuje Veljka Ostojića na čelu Ministarstva turizma, pojašnjavajući kako se i sam uvjerio u razmjere problema.

Boris Žgomba iz Udruge putničkih agencija napominje kako nema alternative rješavanju ovog problema, "jer država gubi prihode, a s druge strane korisnici koncesija gube mogućnost investiranja i mogućnost da oplemene i povećaju konkurentnost hrvatskog turizma".

Žgomba se osvrnuo i na najvišu stopu PDV-a od 25 posto koja se odnosi na maržu, a uvjetovana je EU direktivama.

"U intenzivnim smo kontaktima s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma da se Pravilnikom odredi što je moguće više stvari koje se mogu oporezovati i po nekim drugim stopama". Velika očekivanja od novog ministra imaju u Sindikatu turizma. 

"Ovaj resor brine porezna politika. Za sve ove sporne stvari koje su vezane uz turističko zemljište i koncesije želimo razrješenje problematike u pravnom dijelu. Očekujemo da se predstavljena strategija stvarno provede. I da pokušamo normalno s poslodavcima, uz potporu Ministarstva, dokazati da bez zadovoljnog radnika ne možemo očekivati rast konkurentnosti hrvatskog turizma", poručio je predsjednik sindikata Eduard Andrić.

Kako bismo se našli u društvu najkonkurentnijih moramo riješiti barijere, a njihovim uklanjanjem lakše ćemo i do EU novca.

"Sve promjene posljednjih godina, neovisno o tomu što imamo rast i dolazaka i noćenja, u pravilu su distribucija gostiju unutar istog vremenskog razdoblja i te promjene i dalje možemo nazvati isključivo kozmetičkim. Nemamo strukturalnih promjena, odnosno adekvatan rast sukladno našem potencijalu", rekao je Media servisu predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristian Šustar, koji naglašava kako je promjena pravnog i gospodarskog okvira nužna, jer time šaljemo signal investitorima.