Osječko-baranjska

OSIJEK ČEKA ODGOVOR

Ministarstvo uprave tražilo očitovanje Grada, a Gradsko vijeće Osijeka se očitovalo!

Obavijest o očitovanju Grada Osijeka - Gradskoga vijeća Ministarstvu uprave, u svezi nadzora nad zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Osijeka. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Vrbošić   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Ministarstvo uprave - Uprava za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu početkom prošloga tjedna  obavijestila je Grad Osijek- Gradsko vijeće da je  po zahtjevu vijećnika g. Miroslava Šimića pokrenut nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Osijeka na 28. sjednici održanoj dana 19. veljače 2013. 

U predmetnoj obavijesti Ministarstvo uprave navodi da „…. g. Miroslav Šimić, vijećnik Gradskoga vijeća u svom zahtjevu posebno je  ukazao na pitanje dopune dnevnog reda na prijedlog vijećnika, prekida sjednice od strane predsjednika Gradskoga vijeća i pitanja zakonitosti razrješenja predsjednika Gradskog vijeća  kao i izbora novog predsjednika“. 

Sukladno navedenom, a pozivom na svoje ovlasti Ministarstvo  je od Grada Osijeka- Gradskoga vijeća zatražilo  da mu se,  radi utvrđivanja zakonitosti rada i postupanja, dostavi određena dokumentacija u svezi navedene sjednice  i očitovanje o iznesenim navodima vijećnika g. Šimića. 

Sva raspoloživa dokumentacija kao i Očitovanje  proslijeđeno je  Ministarstvu  u što je bilo moguće kraćem roku također prošli tjedan.

U navedenom očitovanju sukladno traženju Ministarstva između ostalog osobito je naglašeno: 

 - da je  predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka prof.dr.sc. Josip Vrbošić  28. sjednicu Gradskoga vijeća Grada Osijeka, održanu 19. veljače 2013., sazvao i vodio sukladno odredbama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Osijeka; 

-da je događaj koji je uslijedio nakon poslovničke nemogućnosti nastavka rada 28. sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka odnosno njenog završetka održan i vođen suprotno odredbama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Osijeka te da su stoga i akti donijeti na istom (razrješenje odnosno izbor predsjednika) bez pravnog učinka. 

Činjenica da je u događaju koji je uslijedio nakon  završetka 28. sjednice Vijeća, sudjelovalo 13 od ukupno 25 vijećnika nije i ne može biti pravno uredan razlog drugačijeg postupanja od načina i rokova utvrđenih Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Osijeka. 

S vjerom u vladavinu prava tijekom ovoga tjedna očekujemo i Rješenje Ministarstva o povedem nadzoru, istaknuto je u današnjem priopćenju tajnice Grada Osijeka Jadranke Nikolov.