Ostalo

PRAVOSUĐE

Hrvatski suci pokreću postupak ocjene ustavnosti Zakona o sudovima

MALINSKA - Zbor Udruge hrvatskih sudaca će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o sudovima i Zakona o državnom sudbenom vijeću te o položaju sudbene vlasti u Hrvatskoj izvijestiti Međunarodnu udrugu sudaca i druge međunarodne organizacije.

Ilustracija   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zbog položaja sudbene vlasti u Hrvatskoj, UHS je donio rezoluciju povodom donošenja Zakona o sudovima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom sudbenom vijeću, kao i drugih zakona koji bitno određuju rad sudaca i djelovanje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

"Zbog načina na koji se donose ključni zakoni za djelovanje sudbene vlasti i ignoriranja neargumentiranog odbijanja prijedloga sudbene vlasti, raste atmosfera nepovjerenja, nerazumijevanja i sukoba između sudaca i Ministarstva pravosuđa koja ne može donijeti napredak za korist građana Republike Hrvatske", kažu iz UHS-a te ističu da će bez obzira na stav ovlaštenih kreatora zakonodavnog okvira, kritizirati svako rješenje koje umanjuje jamstva neovisnosti i samostalnosti sudbene vlasti te koristiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da bi promicala interese sudbene vlasti.

"Naglašavamo da su ključna rješenja novih zakona koraci koji u bitnom umanjuju neovisan i samostalan položaj sudaca i kreiraju okvir u kojem je ozračje i dojam slobode odlučivanja sudaca bitno umanjen. Time je u bitnom dovedeno u pitanje ostvarivanje ključnih elemenata vladavine prava što će najviše ugroziti mogućnost ostvarivanja i zaštite prava građana u Republici Hrvatskoj", ističe se u priopćenju Zbora Udruge hrvatskih sudaca.